Innenriks

Graver gull der 
andre ikke graver

ARBEIDSLIV: For arbeidsgiver Clas Ohlson er de gull verdt som arbeidstakere. For arbeidstakeren gir det en sjanse til å komme ut i arbeidslivet og vite at de betyr noe i hverdagen.

29 år gamle Ahmedi Harith kom til Norge fra Sudan for snart to år siden. For to uker siden fikk han sjansen gjennom Nav-systemet til å prøve seg hos Clas Ohlson på Storo.

Nå trives han kjempegodt blant alskens nyttige og unyttige ting.

- Jeg har noe å stå opp til, gode kolleger og jeg lærer norsk, sier Ahmedi Harith blidt.

Hjemme i Sudan fullført han to år av dataingeniørstudiene.

- Målet er å ta en bachelorgrad. Men først må jeg lære meg norsk skikkelig, sier han til Dagsavisen, mens han fyller varer i hyllene, og guider kunder rundt i butikken.

- For oss er de vi får gjennom Nav gull verdt. De gjør en fullgod jobb. Vi har også en jente med Downs, som er hos oss fire timer i uka. En jente både kunder og kolleger har falt fullstendig for, sier arbeidsleder James Griffiths til Dagsavisen.

- De graver gull, der ingen andre graver, sier leder for arbeidslivspolitikk i Virke, Inger Lise Blyverket.

- Det er dette Clas Ohlson eksemplifiserer. Det er så mange mennesker med arbeidsvilje og arbeidsevne som av ulike årsaker ikke får vist seg fram. Noen som er langtidssykmeldte, kanskje også i tillegg en senior, kort botid i Norge, dårlige språkkunnskaper, eller folk med psykiske lidelser. Clas Ohlson er dyktige og de har en gjennomført strategi, legger hun til.

Undersøkelse

Arbeidslivsundersøkelsen «Virkemålet» presenteres av Virke i dag. Et økende antall arbeidsgivere ansetter personer som står utenfor arbeidslivet, men enda flere ville ansatt hvis de hadde fått mer veiledning og økonomisk støtte fra Nav, mener Virke.

Dette støttes av tall fra Virkes årlige arbeidslivsundersøkelse, Virkemålet.

Arbeidsgiverne tar imot og ansetter flere personer som står utenfor arbeidslivet enn i 2013. 53 prosent har tatt inn noen på praksisplass og 64 prosent har ansatt en eller flere. Førstnevnte er en økning på 10 prosent fra 2013, antall som ansetter har økt med fire prosent, sier Inger Lise Blyverket til Dagsavisen.

Arbeidsgiverne begrunner det med et ønske om å ta samfunnsansvar. De får lite kostnader til dette dekket. Over 40 prosent av virksomhetene som gjør dette, sitter igjen med over halvparten av utgiftene og mange får lite veiledning fra Nav.

Virke mener at arbeidsgivers opplevelse av risiko på reduseres. Dette gjøres gjennom bruk av praksisplasser, økonomiske tilskuddsordninger og oppfølging fra Nav.

Arbeidsledige

James Griffiths (59) og butikkmedarbeider Christer Sjögren (64) er i dag begge fast ansatt i Clas Ohlson og har som en av sine oppgaver å ta seg av praktikanter fra NAV-systemet. De vet begge hvordan det er å være uten arbeid.

- Jeg var uten jobb i fem år, før jeg gjennom Nav fikk muligheten i Clas Ohlson for snart seks år siden. Jeg hadde sendt inn over 650 søknader, men ble kun innkalt til to intervjuer. Jeg fikk psykiske problemer av å ikke ha noe å gå til, og var på nippet til å gi opp. Først da jeg gikk bredere ut i søknadene enn med min erfaring og utdannelse som tekniske tegner, lyktes jeg, sier James Griffiths.

Får fast jobb

Kontraktene er på tre måneder, men de fleste blir forlenget med tre.

- Av de vi har hatt inne på denne måten, har 80 prosent fått tilbud om fast jobb, sier Griffiths.

- Vi ser det som en mulighet for å rekruttere framtidig ansatte. De har ofte en vilje og arbeidslyst som vi og Nav kan få fram, sier administrerende direktør i Clas Ohlson, Geir Hoff til Dagsavisen.

- Rent strategisk sett er motivet et ønske om å skaffe ansatte og å bidra i samfunnet vårt, sier han.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen