Innenriks

Gratisvaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse ga stor effekt

Ordningen med gratis meningokokkvaksine for Vg2-elever i Østfold har ført til en dobling i andelen beskyttede mot den alvorlige sykdommen. Nå blir det opp til Viken-politikerne å gjøre tilbudet permanent.

– Jeg syns det bør være en selvfølge at vi får den gratis, fordi det er såpass farlig å ikke ta den. Da kan du både få sykdommen selv, og i tillegg smitte andre, sier påtroppende elevrådsleder Sunniva Lein-Killi ved Glemmen videregående skole.

Etter initiativ fra Ap-politiker Andreas Lervik, vedtok fylkestinget i Østfold i 2018 å etablere et prøveprosjekt med tilbud om gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom) til alle Vg2-elever i fylket inneværende skoleår (ekstern lenke).

Elevene sparer 400 kroner

Nå har fylkeskommunen fått utarbeidet en rapport som skal behandles i det kommende fylkestingsmøtet, og resultatene er overbevisende: Av de drøyt 3.400 elevene på dette trinnet ved Østfold-skolene, har over 2.700 benyttet seg av gratistilbudet. Andelen vaksinerte VG2-elever i fylket har økt fra mellom 35 og 40 prosent i 2018, til nesten 80 prosent i 2019.

Rapporten peker på at det særlig er blant yrkesfagelever vaksinasjonsdekningen har eksplodert. Et godt eksempel på dette er Glemmen videregående skole, som hovedsakelig har yrkesrettede linjer, der antallet vaksinerte har blitt mer enn doblet, fra 250 i fjor til 554 i år.

Tidligere har elevene måttet oppsøke et vaksinasjonskontor og betale 400 kroner for å bli beskyttet mot sykdommen, men som et ledd i prøveprosjektet har det også vært mulig å ta vaksinen på skolen. Vg3-elevene Marte Beck og Charlene Sandnes Lauritzen måtte begge punge ut for sin vaksine, og er sikre på at gratiseffekten har mye å si.

– Garantert. Jeg var veldig usikker på om jeg skulle ta den eller ikke, fordi den kostet penger. Da var jeg lærling, så det var ikke så mye penger for meg, men likevel tenkte jeg litt sånn «hvorfor skal jeg ta den her», forteller Beck.

– Det er ikke like lett for alle, det spørs på den økonomiske tilstanden man er i om man kan komme opp med 400 kroner. Heldigvis går det for de fleste, supplerer Lauritzen.

Saken fortsetter under bildet.

SAMSTEMTE: Glemmen-elevene Marte Beck (t.v.) Sunniva Leine-Killi og Charlene Sandnes Lauritzen mener det bør være en selvfølge at vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse fortsetter å være gratis.

Marte Beck (t.v.), Sunniva Lein-Killi og Charlene Sandnes Lauritzen ved Glemmen videregående skole i Østfold mener det bør være en selvfølge at vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse fortsetter å være gratis. Foto: Hermund L. Kjernli

Potensielt livstruende

Smittsom hjernehinnebetennelse kan utvikle seg svært raskt og kan være livstruende. Det kan også føre til hørsel- og hjerneskader. Senest forrige uke døde en barneskoleelev fra Oppegård i Akershus av smittsom hjernehinnebetennelse, og for ikke mange år siden var det også et dødsfall ved St. Olav videregående i Sarpsborg.

Russen er ekstra utsatt for meningokokkbakterien fordi mange er samlet på små arealer. I tillegg øker risikoen når de fester mye, er slitne og er utsatt for dråpesmitte – for eksempel når de drikker fra samme flasker.

– Dette er en liten periode i livet, men det kan påvirke deg stort i etterkant, sier Charlene Sandnes Lauritzen.

Både hun og venninnen Marte Beck påpeker samtidig at informasjonen rundt meningokokkvaksinen har blitt stadig bedre, også før gratisordningen startet.

– Da vi skulle ta den, var det flere brosjyrer rundt om i kantina og på skolen. Siden jeg skulle være russ, tenkte jeg at det var lurt å ta den, sier Beck.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Gledelig økning

«Gratisvaksinens far» i Østfold, Andreas Lervik, mener det er oppløftende å se at så mange flere har tatt vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse i år sammenliknet med i fjor.

– Det er viktig og gledelig at ungdommene benytter seg av denne enkle anledningen til å beskytte seg selv og andre mot en potensielt farlig sykdom. Samtidig må jeg berømme alle samarbeidspartnerne våre rundt om i fylket og kommunene som har bidratt til å få til dette, kommenterer Lervik.

Han er, i likhet med elevene selv, overbevist om at det har mye å si for ungdommene om vaksinen er gratis eller ikke.

– Så har det også vært et større fokus rundt denne sykdommen som følge av at det har vært noen smittetilfeller, og dette kan nok også bidra litt, men i all hovedsak skyldes nok økningen at tilbudet er mer tilgjengelig, mener Lervik.

Saken fortsetter under bildet.

VIL KJEMPE: Andreas Lervik (Ap) var initiativtaker til gratistilbudet i Østfold, og håper det kan videreføres i Viken.

Andreas Lervik (Ap) var initiativtaker til gratistilbudet i Østfold, og håper det kan videreføres i Viken.

Kan felles av Viken

I tillegg til ordningen i Østfold, tilbys meningokokkvaksinen også gratis til Vg3-elever i Buskerud. Det er likevel ingen garanti for at prosjektet blir videreført til neste år, når de to fylkene slås sammen med Akershus. Fylkesrådmannen påpeker i sitt saksframlegg at «En eventuell videreføring av dette tilbudet bør opp til ny politisk behandling i Viken».

– Med de brytningene som er i Viken er det ingen selvfølge at dette blir en realitet også det kommende skoleåret, erkjenner Lervik.

– Vi østfoldinger må argumentere så godt vi kan for de gode løsningene vi har, og dette er absolutt en av dem. Jeg mener det vil være et stort tap for ungdommene om denne ordningen skulle falle bort igjen, fortsetter han.

– Det handler om prioritering

Å tilby vaksinen gratis til alle Vg2-elever i Østfold har kostet fylkeskommunen rundt én million kroner i år, og elevenes klare oppfordring er at det er en liten pris å betale med tanke på hva man får igjen i den andre enden.

– Det er ingenting med tanke på hva de bruker av penger på annet, så det handler om prioritering. Greit nok, de tjener kanskje litt på å ta betalt for den, men de må tenke på unges helse, og at det i lengden vil koste mer sånn sett, mener Charlene Sandnes Lauritzen.

– Det er mye dyrere å behandle de som blir syke, regner jeg med, sier Sunniva Lein-Killi.

Som Vg1-elev er hun i målgruppen neste skoleår, dersom tilbudet videreføres.

– Jeg kommer til å ta den uansett, men det er litt sure 400 kroner å bruke, fastslår hun.

De tre Glemmen-elevene er heller ikke i tvil om hva som kommer til å skje dersom det blir med et ettårig prøveprosjekt.

–  Jeg tenker at antallet kommer til å droppe igjen. Og så spørs det helt på hva prisen eventuelt kommer til å bli – om det blir som det var tidligere, litt billigere eller dyrere. For ungdommer er pris gjerne en stor faktor når det kommer til helse, konkluderer Lauritzen.

---

Meningokokksykdom

  • * Smittsom hjernehinnebetennelse er infeksjon av hinnene rundt hjernen og ryggmargenm forårsaket av meningokokkbakterien.
  • * Vanlige tegn er høy feber, frostanfall, avtakende bevissthet, tegn til sjokkutvikling og det kan oppstå blødninger i huden.
  • * Det var 19 tilfeller i Norge i 2015, 24 tilfeller i 2016 og 18 tilfeller i 2017. Barn og unge rammes hyppigst. Én av tre av dem som rammes er under 5 år, en tredel er tenåringer, mens bare én av fem er over 25 år.
  • * Fem fylker i Norge tilbyr gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse – Østfold, Buskerud, Finnmark, Hordaland og Oslo.
  • * I Østfold ble vaksinen første gang tilbudt gratis i år, til alle Vg2-elever. Mer enn 2.700 av de drøyt 3.400 elevene på trinnet, nesten 80 prosent, benyttet seg av ordningen
  • * Rapporten fra Østfold fylkeskommune peker på at det særlig er blant yrkesfagelever vaksinasjonsdekningen har eksplodert.
  • Resultater fra noen enkeltskoler:
  • * Glemmen – 554 vaksinerte i 2019 mot 250 i 2018
  • * Halden – 301 vaksinerte i 2019 mot 50 i 2018
  • * Malakoff – 267 vaksinerte i 2019 mot 100 i 2018
  • * St. Olav – 251 vaksinerte i 2019 mot 210 i 2018

---

Mer fra Dagsavisen