Innenriks

Gjenbrukt glede

RESIRKULERT: Hytter av plastsøppel, lysekroner av strandfunn, hyller av fabrikkavfall og veggpryd av bølgepapp. Gjenbrukstrenden får stadig påfyll av nye ideer.

Flere kreative sjeler lever av å kreere ting av skrot.

Kunstneren Solveig Egeland fra Kvinesdal har laget hytter av plast hun har funnet langs kysten. Stikkordene for alle hennes prosjekter er miljøvern og kritikk av bruk og kast-samfunnet.

Plast og småhytter

- Det har nå blitt tre plastavfallshytter, én i Ytre Hvaler nasjonalpark, én på Lista og én på Utsira. Neste sommer skal jeg sannsynligvis sette opp en på Svalbard, og kanskje blir det flere andre steder i verden. Tanken bak dette kunstprosjektet, som har fått navnet «Ocean Hope», er først og fremst å formidle hvor mye vi forurenser. Det kastes altfor mye plast naturen, og spesielt i havet der det blir liggende i tusenvis av år. Alle kan samle plast og annet skrot langs kysten - og bygge noe av det de finner, sier Egeland.

Hun står også bak konseptet Små Hytter. Disse små, små hyttene kan leies og står på utvalgte steder langs kysten. Målet er at de besøkende skal være tett på naturen; lytte til vinden, stillheten og regnet på taket, se fuglelivet på nært hold og forstå hvorfor vi trenger å verne om miljøet og naturen.

Fabrikkavfall på stranda

Amy Hunting fra Drammen, nå bosatt i London, gjorde seg for noen år siden bemerket med serien Patchwork. Den besto av en stol, en taklampe og et lite bokbord laget av treavfall fra dansk og britisk møbelindustri.

Hennes neste prosjekt i samme ånd var bokhyllen Blockshelf, satt sammen av restavfall fra en svensk tregulvsfabrikk. Den vant hun Green Furniture Award for, og den blir nå produsert av Green Furniture Sweden. De planter for øvrig ett bjørketre for hver eneste Blockshelf-bokhylle de framstiller.

Engelske Stuart Haygarth, som også bor i London, har i årevis plukket småting på strender. Han setter sammen funnene til vakre lysekroner, lamper og bord. Han lager noen få utgaver i hver serie. Lysekronen Tide, som er satt sammen av en rekke små, fargerike og gjennomsiktige plastdeler, ble det eksempelvis ti stykker av.

Bølgepapp og paller

Mark Langan fra Ohio i USA har spesialisert seg på kunst laget av bølgepapp som skal kastes. Det blir blant annet til firmalogoer på bestilling, men også bilder - som hans etterligning av Edvard Munchs «Skrik».

- Det hele startet i 2004, en dag jeg skulle bære ut søpla. Jeg begynte å rive i en pappeske, og så plutselig den rillete innsiden av bølgepappen med nye øyne. Jeg tenkte at dette kunne få en fin, visuell form. Jeg lagde først ett bilde og ble så fornøyd med resultatet at jeg har vært hektet på materialet siden da, forteller Langan, som har laget bølgepappkreasjoner for en rekke selskaper de siste årene.

Gjenbruk av kastede gjenstander er også varemerket til Inge Fornes, som driver det Bergen-baserte arkitekt- og kunstnerfirmaet KOMIGJEN. Han er ofte på avfallsstasjoner for finne saker han kan gi nytt liv til, blant annet paller som blir til møbler.

- Vi kaster altfor mange brukbare ting. Gjennom mitt arbeid, både som kunstner og arkitekt, vil jeg vise at utrangerte gjenstander kan få en ny verdi i en ny form. Å bygge møbler av paller er et eksempel på noe de aller fleste får til, sier han. (NTB Tema)

Et hav av plast

Ifølge en FN-rapport havner det hvert år 6,4 millioner tonn søppel i havene. Det meste er plast. Plast har ikke bare svært lang nedbrytningstid, men males dessuten ned til ørsmå partikler som spises av sjødyr og dermed havner i næringskjeden.

Solveig Egeland mener det er mulig å avdekke hvem som forurenser ved å lese på emballasjen, og sikter til selskaper innen oljevirksomhet, skipsfart og fiskeri.

- For meg er det viktigste at virksomhetene som tjener milliarder av kroner på å forurense, må bidra og ikke bare overlate oppryddingsarbeidet til frivillige. Næringslivet bør hindre at så mye avfall havner i sjøen. I tillegg bør de sette av penger til forskning som kan sørge for at plastavfallet, også mikropartiklene, kan hentes opp fra havet på en forsvarlig måte, sier Egeland.

Nettsider

solveigegeland.no

smaahytter.no

amyhunting.com

greenfurniture.se

stuarthaygarth.com

langanart.com

facebook.com/pages/KOMIGjEN/417595018319896

creatables.se

greentoys.com

facebook.com/GiSoppeletNyttLiv

Mer fra Dagsavisen