– Ap og LO har grundig forankret vår motstand mot søndagsåpne butikker i vår fagpolitiske plattform, sier LO-leder Gerd Kristiansen. FOTO: FREDRIK BJERKNES

– Garantister mot søndagsåpent

Arbeiderpartiet og LO med tydelig ordre til Aps ordførerkandidater: Vær garantister mot søndagsåpent.

LO-sjef Gerd Kristiansen sier det rett ut til Dagsavisen:

– Aps ordførerkandidater må være garantister for at det ikke åpnes for søndagshandel i deres kommuner.

Marsjordren kommer som følge av LO og Arbeiderpartiets nylig vedtatte fagpolitiske plattform for kommunevalget.

Her heter det at man skal «opprettholde søndag som en felles fridag og si klart nei til en generell adgang til søndagsåpne butikker».

LO-lederen forklarer hvordan dette skal forstås:

– Plattformen er laget til dem som skal ut å jobbe på lokalt nivå. Vi vil at flest mulig Ap-ordførere sier nei takk til søndagsåpent i sin kommune, sier Kristiansen.

– Dersom nabokommunene åpner opp for søndagshandel, kan det ikke bli veldig krevende for Ap-kommunene å holde igjen?

– Ap må derfor sørge for å vinne flest mulig kommuner slik at vi kan forhindre handelslekkasje mellom kommunene. Jo flere som sier nei, jo vanskeligere er det for Høyre og Ap å legge fram et slikt forslag, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Massiv motstand mot søndagsåpning

Ap-advarsel

Regjeringen har sendt ut to forslag om søndagshandel på høring: Høyre og Frp ønsker å gi en generell adgang til søndagsåpne butikker, mens Venstre foreslår at det skal være opp til kommunene selv. Uten Venstre har ikke regjeringen flertall – noe som gir forslaget om kommunal bestemmelse mer tyngde. Selv om høringsfristen først er 30. juni, har 4.000 svar kommet inn. De fleste negative.

– Vi kjemper med nebb og klør mot søndagsåpne butikker. Våre lokallag gjør saken sentral i lokalvalgkampen, og våre kommunepartier er aktivt imot søndagsåpne butikker, sier Aps familie- og kulturpolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen.

– Er Ap garantisten mot søndagsåpent?

– Ja, det er ingen tvil om at vi kjemper imot. Vi vil stemme mot alle forsøk på Stortinget, og jeg regner med at det vil være den samme linjen i Ap-styrte kommuner. Dersom Venstres forslag får gjennomslag, ser vi at det kan tvinge kommuner som egentlig er imot til å åpne opp for søndagshandel for å forhindre handelslekkasje til nabokommuner som åpner opp. Derfor advarer vi sterkt mot forslaget.

Siden søndagsåpne butikker kan bli avgjort lokalt, bør det engasjere velgere i dette valget, mener Trettebergstuen:

– Folk som er imot søndagsåpne butikker må engasjere seg nå og stemme på partier som i lokalvalget er for en felles fridag. Det holder ikke å vente på 2017 og et regjeringsskifte, sier Trettebergstuen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

– Trenger ingen garanti

KrF jobber med «alle politiske midler» mot forslaget om søndagsåpne butikker, men leder Knut Arild Hareide har ikke behov for å utstede noen garanti for sine lokale tillitsvalgte:

– Jeg er helt sikker på at en stemme til KrF er en stemme mot søndagsåpne butikker. I hele organisasjonen er det et unisont nei, derfor er det ikke naturlig å gå ut med selvfølgeligheter, sier Hareide.

Han forteller om stor kampvilje i partiet: I forbindelse med valgkampåpning ble det trykket 10.000 plakater mot søndagsåpne butikker. Første dagen gikk det tomt, og KrF måtte trykke opp 10.000 nye plakater.

– Det er hyggelig for KrF at Ap vil være garantister. Det gir oss mulighet for å få flertall for saken lokalt uavhengig av samarbeidskonstellasjoner, sier Hareide.

LES OGSÅ: Grasrota: – Ikke for sent å snu

Garantist for 2017

Heller ikke motstandspartiet Senterpartiet har gitt noen beskjed nedover i rekkene.

– Sp sender ikke ut noe skriv til våre folk der ute, men vi har vært supertydelige: Dersom det blir et maktskifte i 2017, er Sp garantisten for at vi skal reversere dette med en gang. Sannsynligheten for at vi som er imot søndagsåpent har flertall etter valget, er enorm, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

LES OGSÅ: Søndagsstengt

 

Vil du være garantist mot søndagsåpne butikker?

Cecilie Bjelland, ordførerkandidat i Stavanger: – Ja, helt klart! I Stavanger er det et politisk flertall mot søndagsåpne butikker, likevel ønsker Høyre at butikkene skal få bestemme selv. Vi ønsker å heller være på linje med fagforeningene. Folk i Stavanger ønsker heller ikke dette.

Harald Schjelderup, byrådslederkandidat i Bergen: – Vi ønsker at Stortinget sier nei til en generell mulighet. Men dersom det blir opp til kommunene, er jeg tydelig på at blir jeg byrådsleder i Bergen så blir det søndagsfri! Vi ønsker ikke søndagsåpne kjøpesenter eller butikker i vår by.

Masud Gharahkhani, ordførerkandidat Drammen: – Jeg skal være garantist imot. Også lokalt i Drammen har vi et tett samarbeid med LO. Vi har kommet fram til en lokal politisk plattform, og en av våre viktigste saker er å forplikte oss til et nei til søndagsåpne butikker.

Shakeel Rehmann, varaordførerkandidat, Moss: – Ja, det er klart det. Jeg har ingen problemer med å vedkjenne meg at Ap er garantisten for at søndagen fortsatt skal være en fridag. Butikkene er åpne mandag til lørdag fra 7–23. Man kan handle det man trenger til søndag på en av de andre dagene.