Innenriks

Går som ei klokke

STAYER: - Jeg holder i hvert fall på til klokka fire, svarer jeg når folk spør hvor lenge jeg har tenkt å fortsette som urmaker. Det sier urmaker Thorbjørn Andersen (88).

Thorbjørn Andersen har en jobb han trives i. Han driver sin egen urmakerforretning på St. Hanshaugen i Oslo.

- Jeg har ikke begynt å tenke på pensjonisttilværelsen ennå. Det er helsa som kommer til å avgjøre hvor lenge jeg skal holde på.

Urmaker Andersen stresser ikke og unner seg tredagersuke. Han holder stengt mandager og fredager. Og skinner sola, kan det hende det henger et skilt på døra: «Stengt på grunn av pent vær».

- Jeg trives i jobben, rår over meg selv og får gode tilbakemeldinger. Så lenge jeg har det slik, fortsetter jeg i jobben, sier 88-åringen.

- Jeg begynner jo å komme opp i en viss alder, men jeg henger meg ikke så mye opp i det. Jeg er glad jeg driver for meg selv og ikke er avhengig av andre. Mange eldre må slutte i jobben lenge før de fortjener det. Mange blir kastet ut av arbeidslivet altfor tidlig.

Ble urmaker tidlig

Thorbjørn Andersen ble født i Oslo i 1925, men flyttet med foreldrene til Vågå i Gudbrandsdalen året etter. Der begynte han som ung i urmakerlære hos sin far. Som 25-åring flyttet han tilbake til Oslo.

- Jeg jobbet et par steder før jeg kom til urmaker Olav Mojord i Prinsens gate, der jeg ble i 28 år. Så fikk jeg tilbud om å bli med som urmaker i disse lokalene i Ullevålsveien. I 1981 kjøpte jeg forretningen.

Og tida går, mens urmaker Andersen består. Med lupen godt plassert foran øyet, tar han en nærmere kikk på innmaten i ei klokke. Synet er godt. Og selv om han ikke er like stø til beins som før, er han stø på hånda. Han har drevet idrett i alle år. Han spilte fotball på Lyn langt opp i old boys-alderen. Andersen mener ski og fotball har bidratt til hans gode helse.

- Alt man har lagt ned av trening, får man igjen på sine eldre dager.

Til han var 83 syklet han de 15 kilometerne fram og tilbake til jobben hver dag. Men så la kona ned forbud. Hun mente han var for ustø i trafikken. Derfor er sykkelen nå erstattet med buss til sentrum og innlagt spasertur.

Seniorpolitikk

Åsmund Lunde i Senter for seniorpolitikk sier det er mye positivt ved å stå lenge i jobb.

- Har du et arbeid du trives i, gir det god helse å fortsette. Det forsinker aldringsprosessen, sier han.

Han sier at mange arbeidsplasser hadde tjent på å ha en bedre aldersblanding. Det gir et bedre miljø, og eldre har gjennom erfaring gjerne en innsikt som unge ikke kan ha. Mange butikker, hoteller og bensinstasjoner kunne tjent på å ha flere eldre ansatte. Med modenhet og menneskekunnskap vil eldre ofte kunne ha en fordel når det gjelder kundebehandling.

- I dag er det slik at mange av de manuelt harde arbeidsoppgavene er borte. Likevel har vi en kultur som sier at når man er over 62, så bør man trekke seg tilbake. Jeg tror løsningen heller er å inkludere de eldre på en bedre måte.

Lunde sier at det ikke er noen automatikk i at det blir flere arbeidsplasser for de unge hvis de eldre slutter, slik mange tror.

- Tall fra OECD-land viser at de landene som har høy yrkesdeltakelse blant de eldre også har det blant de unge. Når det er mange eldre i arbeidslivet, skaper det aktivitet i økonomien.

ester.nordland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen