Innenriks

Går mot to nestledere i Ap

12 av Arbeiderpartiets 19 fylkeslag åpner for at partiet velger to nestledere på landsmøtet i april. Antall nestledere kan bli avklart allerede i februar.

 

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Denne uka går fristen ut for fylkeslagene for å spille inn sine kandidater til valgkomiteen i Arbeiderpartiet. Komiteen, som ledes av Martin Kolberg, skal finne arvtakere til nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen. Men mye tyder på at Kolberg og co. også må innstille ytterligere en person til en ny nestlederrolle:

Fem fylkeslag foreslår at Ap endrer sine partivedtekter for å åpne opp for å velge to nestledere.

En ringerunde Dagsavisen har gjennomført viser at forslaget har stor gehør i partiorganisasjonen: Sju fylkeslag vil utvide ledelsen, ytterligere seks fylkeslag åpner for to nestledere dersom valgkomiteen ser det som hensiktsmessig. I alt er 12 av 19 fylkeslag positive til to nestledere.

 

Endre vedtektene

Skal Ap utvide ledelsen krever det vedtektsendringer som må opp i sentralstyret og i landsstyret før det vedtas på landsmøtet.

Etter det Dagsavisen forstår kan ikke valgkomiteen overse det framvoksende ønsket om to nestledere. Det er trolig at komiteen vil henvende seg til sentralstyret etter et møte neste uke.

Spørsmålet om antallet nestledere vil deretter gå videre til landsstyret, som vil komme med en innstilling på et møte i februar.

Kolberg bekrefter at dette er gangen i det, dersom han vil be om en vedtektsendring.

- Men jeg må først se om innspillene gir grunnlag for å henvende seg til sentralstyret, sier Kolberg.

 

Giskes tur

Det er Sør-Trøndelag, Oslo, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Akershus Ap som foreslår at Ap skal ha to nestledere. De begrunner det med et ønske om å breie ut ledelsen. I tillegg er Hordaland Ap og Nord-Trøndelag Ap for to nestledere.

De tre nordligste fylkene står samlet i sitt syn: Selv om de ikke har spilt inn et ønske om to nestledere, ser de «pragmatisk» på spørsmålet:

- Vi har et åpent sinn. Når vi på åtte måneder skal bytte ut hele ledelsen, må ikke spørsmålet om en eller to nestledere stå i veien for gode løsninger, sier leder i Nordland Ap, Bjørnar Selnes Skjæran.

Blir det to nestledere, kan det bane vei for at Ap-kronprins Trond Giske kommer inn i ledelsen. Dersom to nestlederstillinger er åpne, blir det vanskeligere å utelukke ham ut fra et kjønn/regions-hensyn.

- Vi har spilt inn Trond Giske til ledelsen, sier Eva Kristin Hansen, leder av Sør-Trøndelag Ap.

 

Ville vesten

Dagsavisens ringerunde viser at Jette Christensen fra Hordaland og Else-May Botten fra Møre og Romsdal er de med sterkest støtte blant de kvinnelige kandidatene. Etter det Dagsavisen kjenner til, jobbes det i kulissene for at Vestlandsfylkene, Hordaland, Møre og Romsdal, Rogaland og Sogn og Fjordane, skal samle seg om et felles forslag slik at sjansen for representasjon i toppledelsen øker. Per Vidar Kjølmoen, leder i Møre og Romsdal, sier de håper på et felles forslag, men at de uansett støtter sin kandidat. Botten blir også utpekt som den foretrukne kandidat også hos LO.

Hordaland Ap har ikke spilt inn at de vil ha to nestledere, men leder Hans-Erik Ringkjøb sier de er positive til dette.

- Christensen er vår kandidat til nestledervervet, sier Ringkjøb.

Tidligere kulturminister Hadia Tajik har vært en favoritt hos mange, men hennes hjemfylke Rogaland har valgt å ikke fremme noen kandidat inn i ledelseskabalen. Dagsavisens ringerunde viser at hun har mindre støtte enn Christensen og Botten.

Leder av Aust-Agder Ap, Jon Rolf Næss, sier fylket ikke har behandlet spørsmålet, men at han personlig for to nestledere og vil ha Tajik i toppledelsen.

- Jeg har veldig sansen for Tajik, og mener absolutt hun burde ha vervet som nestleder, sier Næss.

 

Partisekretær

Skulle det bli to nestledere og Giske er en av dem, må imidlertid den nye partisekretæren være kvinne fordi toppledelsen må bestå av to kvinner og to menn. Kjersti Stenseng fra Oppland trekkes fram fra flere hold som en som kan fylle dette vervet. Det pekes på at partisekretæren bør ha politisk, men også ledererfaring. Det kan være også aktuelt å lete etter kandidater som i dag står utenfor politikken, men er i nærings- eller organisasjonslivet. Flere peker på at det ikke er mulig å ha en partisekretær som også sitter på Stortinget. Ap i Møre og Romsdal vil imidlertid åpen for dette:

- Trond Giske har Møre og Romsdals støtte som partisekretær hvis vi kan åpne for dette, sier Kjølmoen.

Mer fra Dagsavisen