Innenriks

Full strid om Yaldas framtid

ASYLBARNA: I andre og siste dag av rettssaken som avgjør asylbarnet Yaldas framtid, malte vitner bildet av en redd, men tapper elleveåring. Samtidig kjemper Utlendingsnemnda og advokat Arild Humlen en innbitt kamp om hvorvidt familien har mulighet for gjenforening i Moldova.

Dagsavisen skrev i går om den andre rettssaken som skal avgjøre om Yalda Bahadori og hennes mor og far får bli i landet. Familien risikerer å bli splittet, ved at faren sendes til Afghanistan og moren og Yalda sendes til Moldova. På rettssakens siste dag, fortalte lærere, spesialpedagoger, helsesøstre og psykologer om en jente som på oppsiktsvekkende vis klarer å holde fasaden.

Redd

Sterkt preget på tilhørerbenken satt moren Maria Gazul og faren Abdul Bahadori og hørte på fagpersonell utrede om kontakten de hadde hatt med datteren deres. De kunne fortelle om en omsorgsfull og velintegrert jente, men med en grunnleggende redsel for sin framtid.

- Jeg er mektig imponert over styrken hun klarer å vise utad. Samtidig er hun livsredd for at hele hennes verden skal rase sammen, at hun skal miste faren sin og vennene sine. Hun tror også at hele situasjonen er hennes egen skyld, sa spesialpedagog Eva Gran som også har engasjert seg i støttegruppen «Hasteaksjon for Yalda».

Vitnene som forsvarer Arild Humlen hadde kalt inn, var der for å underbygge de sterke båndene elleveåringen har til lokalsamfunnet og Norge. Barnepsykolog Anders Lundesgaard redegjorde for hvilke psykiske konsekvenser en familiesplittelse ville ha for Yalda.

- Jeg tviler på at UNE har nok helsefaglig kompetanse til å forstå hvilke konsekvenser det vil ha for en liten jente. Hun har levd under ekstreme forhold over lang tid, og har fare for å utvikle psykiske problemer hvis hun blir frarøvet sine vante omgivelser og sin egen far, sa Lundesgaard til retten.

Hovedpersonen selv var ikke til stede i rettssal 317. Hun hadde fått permisjon for å dra på Teknisk museum med venninnene sine. Moren Maria Gazul sier de er opptatt av å skjerme datteren så langt det lar seg gjøre.

- Denne rettssaken er ufattelig tung for oss. Yalda må få slippe litt hun også, sier hun til Dagsavisen.

Steile fronter

En av hovedkonfliktene i saken, går på om den lille familien blir splittet dersom UNEs nye utvisningsvedtak blir kjent gyldig. Utlendingsnemnda selv mener dette er uaktuelt, og kalte inn Landinfo for å redegjøre hva mulighetene er for et moldovsk visum til den afghanske faren.

- Moldovske myndigheter ønsker innvandring og visumsøknader velkommen. Landet har en negativ befolkningsvekst, og trenger dermed alle de innvandrerne de kan få, sa Landinfos representant Hans-Arne Kjelsås.

Ifølge Landinfo ville ikke familiegjenforening være et problem i Bahadori-familiens tilfelle. De mener man kan søke visum på allment vis ved den moldovske ambassaden i Stockholm, at saksbehandlingen er rask og at landets system for familiegjenforening er tilsvarende likt vesteuropeiske land.

Advokat Arild Humlen stiller seg utenforstående til dette.

- Landinfo vet ikke om det er mulig for en som oppholder seg ulovlig i et land, slik som Abdul Bahadori, å søke visum til Moldova gjennom ambassaden i Sverige. Dermed blir det de sier om hans muligheter for visum bare tull, sier han til Dagsavisen.

Den endelige dommen er ventet å komme i løpet av et par ukers tid.

axel.storen.weden@dagsavisen.no

yalda-saken

Yalda Bahadori (11) er ett av 752 asylbarn som har oppholdt seg lengre enn tre år i Norge.

Hun og familien kom til Norge for å søke asyl i 2005.

Familien fikk endelig avslag på asylsøknaden i januar 2012.

De stevnet Utlendingsnemnda (UNE) for retten, og fikk medhold sommeren etter.

UNE anket dommen, men fikk den forkastet av lagmannsretten 7. juni 2013.

Samtidig fattet UNE et nytt utvisningsvedtak mot familien, som da ble gjeldende. Yalda og familien er nå ute i nye rettsrunder.

Det hersker strid om familien risikerer å bli splittet, dersom UNEs nye vedtak blir kjent gyldig av domstolen,

Kilder: Dagsavisen, NRK Troms og Finnmark og NOAS

Faksimile fra «Yaldas kamp fortsetter» i dagens avis.

Mer fra Dagsavisen