De parlamentariske lederne Trond Helleland (H), Harald Tom Nesvik (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) presenterte i går budsjettforliket på Stortinget etter tre uker med forhandlinger. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Full oppvask etter budsjettkaos

KrF og Venstre varsler full gjennomgang etter en klønete budsjettprosess fra Høyre og Frp. Trange rammer og 18 dager lang dragkamp har ikke økt entusiasmen for firepartiprosjektet.

- Vi må evaluere denne prosessen. Jeg tror det finnes et betydelig forbedringspotensial, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagsavisen.

Natt til i går ble til slutt regjeringspartiene enige med KrF og Venstre om et statsbudsjett for 2015 etter en 18 dager lang, utmattende dragkamp.

Nå varsler partilederne i KrF og Venstre at de vil ha en full gjennomgang av budsjettprosessen før neste år.

 

Les også: Samarbeid på prøve

 

Firepartiprosjektet

Dragkampene har påvirket entusiasmen for firepartiprosjektet til statsminister Erna Solberg. Både i Fremskrittspartiet, Venstre og KrF har det underveis i forhandlingene vært murring på grasrotplan. Særlig handler det om saker som går langs konfliktlinjene mellom Venstre/KrF og Frp på miljø og innvandringspolitikk.

I KrF har flere understreket at lysten på å gå inn i den blåblå regjeringen ikke er til stede. Samtidig har Venstre-tillitsvalgte truet med å parkere samarbeidet dersom de ikke fikk et tydelig grønt fotavtrykk på det oljesmurte statsbudsjettet.

Det første fellesborgerlige budsjettet kunne blitt en fest for Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H), men i stedet har de siste ukene vært preget knallharde politiske kamper og fall på meningsmålingene for alle de fire partiene.

 

Les også: - Frp mister sjela i regjering

 

Ikke begeistring

KrF-leder Knut Arild Hareide erkjenner at regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt fram 8. oktober ikke skapte hallelujastemning i partiet. Den usosiale profilen var slående.

- Jeg tror nok selve budsjettframleggelsen har gitt noen føringer som var utfordrende for begeistringen, sier Hareide.

Nå er han spent på tilbakemeldingene på forliket de fire har kommet fram til. Han tror enigheten og gjennomslaget til KrF og Venstre vil slå positivt ut for sentrum.

- Men det har helt klart vært mye fokus på politiske uenigheter, sier Hareide.

- Hvis det blir like vanskelig å bli enige om et budsjett neste år - bryter det borgerlige samarbeidet sammen da?

- Jeg håper vi kan finne gode løsninger neste år, og at vi heller skal bruke noen av erfaringene til å gjøre prosessen enda bedre. Politisk uenighet må vi takle. Men hvis vi ikke bli enige om budsjettene er det en alvorlig situasjon for samarbeidet. Derfor var det viktig at vi nå fant en løsning, sier KrF-lederen.

 

Les også: Grønnere og mer sosialt budsjett

 

Portvin kl. 05.00

Det var en trøtt gjeng som i går presenterte budsjettforliket på en pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget.

Natt til fredag varte forhandlingene helt til klokken 4.30. I den siste skissen, som ble lagt på bordet av regjeringspartiene klokken 01:45 ble det flyttet på flere hundre millioner kroner.

Etter enigheten utpå morgenkvisten feiret Venstre-leder Trine Skei Grande beskjedent med et lite glass portvin på kontoret sammen sine nærmeste partikolleger før hun gikk hjem og sov én og en halv time.

- Hvordan påvirker den første blåblå budsjettprosessen troa på prosjektet deres framover?

- Dette må vi tenke litt på. Vi skal evaluere dette og sette oss ned med partigruppa. Vi skal se på hvordan vi har jobbet med dette og se hvilke gjennomslag vi har fått. Nå er vi litt slitne, så det store overblikket har vi ikke nå, sier Skei Grande til Dagsavisen.

 

Les Arne Strands kommentar til budsjettforliket

 

«Tøffe tak»

Fremskrittspartiets parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, var i går opptatt av at alle de fire partiene har fått gjennomslag i budsjettet.

- Vi har hatt et godt samarbeid, og målet er at vi skal ha dette samarbeidet i mange år framover, sa Nesvik på pressekonferansen.

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, var opptatt av å takke KrF og Venstre for et godt samarbeid.

- Det har vært noen tøffe tak, men den gode tonen mellom oss fire partier har bidratt til å få på plass denne enigheten, sa han.

Så spørs det om sentrumspartiene deler Hellelands oppfatning. Ifølge flere kilder Dagsavisen har snakket med vil KrF nå gjennomgå hele budsjettopplegget med regjeringspartiene før neste års forhandlinger.

Les også: Fortsatt tøffe tak for NRK