Innenriks

Full asylkrise for regjeringen

Å sende ut barnefamilier framfor ­kriminelle asylsøkere er et klart brudd på sam­arbeidsavtalen, mener både KrF og Venstre, som kritiserer justisminister Anders Anundsen (Frp).

 

Av Håvard Therkelsen og Sofie Prestegård

Frustrasjonen rundt justisministeren er nær kokepunktet i KrF og Venstre.

- Begeret er så fullt som det kan få blitt, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF).

Bakgrunnen er et oppslag i Bergens Tidende mandag om at politiet ved to anledninger i fjor skal ha fått instruks fra Justisdepartementet om å påskynde antall returer av asylsøkere. Konsekvensen ble at politiet nedprioriterte retur av kriminelle asylsøkere, og heller prioriterte asylsøkere som var enklere å få ut, inkludert lenge­værende asylbarn.

Den siste avsløringen får den ellers sindige Hans Olav Syversen (KrF) til å hisse seg opp:

- Å prioritere å sende ut barne­familier foran kriminelle asylsøkere er helt mot avtalen, sier han.

 

Les også: Sendte ut rekordmange i oktober

Les også: Truer med å trekke asylavtalen

 

- Mot avtalen

Intensjonen i asylavtalen mellom de fire borgerlige partiene er at situasjonen skal bedres for lengeværende barn, mens kriminelle skal raskere ut. Nå mener KrF politiet har gjort det stikk motsatte for å nå måltallet på 7.100 utsendelser i 2014.

- Politiet er frustrert over at de har måttet legge de vanskelige sakene med kriminelle til side for å sikre flere utsendelser, sier Syversen.

Han understreker at Justisdepartementet to ganger har understreket overfor Politidirektoratet at tallet på returer må opp - og mener dermed prioriteringen er villet fra Anundsen.

- Hva gjør dette med samarbeidet mellom de fire partiene?

- Jeg synes dette er en trist og ­vanskelig sak, sier Syversen.

 

Les også: Under press fra alle kanter

Les også: - Viser svakheten i asylavtalen

 

Kortene på bordet

Også Venstre ser på Justisdepartementets instrukser som et soleklart brudd på avtalen.

- Anundsen bryter begge deler av vår avtale, som handlet om at kriminelle skulle fortere ut og lengeværende barn skulle få bli, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Nå krever hun at Anundsen legger alle kortene på bordet. På spørsmål om tilliten til Anundsen er svekket, svarer Skei Grande:

- Statsråden har en stor jobb å gjøre.

Kilder Dagsavisen har snakket med forteller om tynnslitt tillit til justis­ministeren, som flere mener kun gjennomfører Høyre og Frp sine seire i asylavtalen, mens liberaliseringene KrF og Venstre vant fram blir trenert. Attpåtil er Anundsen kalt inn på teppe av ­kontroll- og konstitusjons­komiteen. De vil ha en åpen høring om asylbarn-saken for å komme til bunns i om statsråden har feilinformert Stortinget.

 

Grillet

I Stortinget i går ba Syversen stats­minister Erna Solberg (H) redegjøre for om saken var «justisministerens verk alene, eller noe hele regjeringen stiller seg bak».

Det er andre gang på kort tid Solberg må forsvare justisministeren i Stortinget. Hun mener framstillingen til Bergens Tidende er feil.

- Nå er ikke disse tallene helt ferdige ennå. Men vi har sendt ut flere kriminelle og bortviste enn det som var måltallet, og færre asylsøkere, sier Solberg.

Dagsavisen har tidligere intervjuet sjefen i Politiets utlendingsenhet, Kristin Kvigne. Hun erkjente at PU har prioritert å «lette trykket» på de tyngre sakene, og fått til flere returer av barnefamilier. «Det er en satsing som ligger i bunn, og den lå der også under den forrige regjeringen. Vi uttransporterer der vi kan», sa Kvigne da.

Verken Solberg eller Anundsen mener det har skjedd et avtalebrudd.

- Det er en beskrivelse jeg ikke kjenner meg igjen i, sier Frp-statsråden.

 

- Skandale

Aina Heldal Bøe er advokatfullmektig og samlet inn én million for å hjelpe barnefamilier som søker asyl. Hun er svært skuffet over politikerne.

- Dette er en stor skandale. Det er ingen hemmelighet at mange barne­familier er blitt sendt ut. Politikerne har vært informert, men har latt være å ta nødvendige grep.

Hun har selv kontakt med flere av barna som er sendt ut.

- De får med seg det som skjer her hjemme, og har et håp om å få komme tilbake. Men situasjonen nå er tøff, sier hun.

Mer fra Dagsavisen