Innenriks

Frykter tøffere turnusordninger

Fem store arbeidstakerorganisasjoner går til frontalangrep på endringer Arbeidstidsutvalget har foreslått.

Ikke minst forslaget fra flertallet i utvalget, om at arbeidsgivere på egen hånd skal kunne endre turnusplanene for dem som jobber kveld og helg, vekker harme. En slik endring vil ikke minst ramme ansatte i helse- og omsorgssektoren hardt, mener de fire største arbeidstakerorganisasjonene i sektoren.

– For arbeidstakere i denne sektoren betyr dette at arbeidsgiverne kan fastlegge vaktene på en slik måte at turnusen totalt sett blir mer belastende, og uten at de tillitsvalgtes innspill tas hensyn til.

Det skriver lederne i Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Delta og FO i en felles kronikk i Dagsavisen i dag. Til sammen har de mer enn 450.000 medlemmer.

– Bekymringsfullt

Også The European Federation of Public Service Unions (EPSU), med base i Brussel, kaster seg nå inn i kampen mot forslaget om å la arbeidsgivere bestemme turnus alene.

– Vi kjenner ikke til noen andre tilfeller av implementering av slike ensidige rettigheter for arbeidsgivere, og vi finner det spesielt bekymringsfullt at en slik endring er foreslått i Norge, som ellers har svært positive tradisjoner når det gjelder kollektive forhandlinger.

Det skriver EPSUs generalsekretær Jan Willem Goudriaan i et brev til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Han representerer over sju millioner offentlig ansatte innen tjenesteyting i 49 land.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fra 11 til 9 timer fri

Goudriaan er spesielt opptatt av muligheten arbeidsgiverne kan få til å redusere hvileperioden mellom to arbeidsøkter.

I dagens arbeidstidsbestemmelser heter det at arbeidstiden må reguleres slik at det gis en arbeidsfri periode på minst 11 timer mellom øktene. Dette kan fravikes ved en skriftlig avtale mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte. Det kan likevel ikke avtales kortere fri mellom vaktene enn åtte timer.

Arbeidstidsutvalgets flertallsforslag innebærer at arbeidsgiver ensidig skal kunne redusere perioden uten arbeid fra 11 til 9 timer.

– (Det europeiske) arbeidstidsdirektivet tillater at det blir gjort unntak fra enkelte bestemmelser, inkludert behovet for en 11 timer lang pause for hver 24 timersperiode. Like fullt understreker direktivet betydningen av kollektive forhandlinger i en slik prosess. Vi kan ikke se noe som berettiger et lovutkast som spesifikt hindrer en slik mulighet, skriver Goudriaan.

Kommentar: Strid om arbeidstid (Arne Srand)

– Trekk forslaget

Også med tanke på pasientsikkerheten er det av avgjørende betydning at turnusordningene ikke er for krevende, mener generalsekretæren. Dette forhindrer at pasienter blir behandlet av utslitte helsearbeidere, påpeker han.

– Vi håper regjeringen trekker forslaget til lovendring, avslutter Goudriaan sitt brev.

Det samme gjør Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund, og lederne i Fagforbundet, Delta og FO.

– Hvorfor tror dere at arbeidsgivere vil legge opp til tøffere turnuser hvis de får mulighet til det?

– Skift- og turnusordninger i helsesektoren etableres i dag gjennom avtale med tillitsvalgte. Tillitsvalgte er med og tar den endelige beslutningen om hvordan vaktene skal fordeles og plasseres, og på denne måten ivaretas hensynet til arbeidstakernes helse og velferd. Ikke sjelden opplever tillitsvalgte at arbeidsgiver har ønsker om turnuser som innebærer en tøffere vaktbelastning og en totalt sett mer belastende turnus enn det tillitsvalgte mener er forsvarlig, svarer By.

Les også: – Kvinneangrep

– Flere endringer i uka

– Hvordan er turnusene nå?

– Dette varierer fra sted til sted, avhengig av hvilke helse- og omsorgstjenester som skal  ytes. Innen kommunesektoren arbeides det oftest etter en turnus hvor man veksler mellom dag- og kveldsvakter. I de fleste turnusplanene i sykehusene vil det være en veksling mellom dagvakter, kveldsvakter og nattevakter. Både i kommuner og sykehus arbeides det oftest hver tredje helg (lørdag og søndag), samt på høytidsdager. Det varierer hvor hyppig man skifter fra en vakttype til en annen, men det kan skje flere ganger i løpet av en uke. Ved overgang fra kvelds- til dagvakt vil det oftest kun være en friperiode på 8-9 timer.

Statssekretær i Arbeidsdepartementet, Christl Kvam, skriver følgende i en e-post til Dagsavisen:

– Arbeidstidsutvalgets forslag er for tiden på høring. Det er bra med stort engasjement på fagområdet, og vi ser fram til å lese høringssvarene etter fristens utløp, 1. juli.

Mer fra Dagsavisen