Innenriks

Frykter elitetungt folkeparti

EXIT SANDBERG: Frp har fått en turbulent start i regjering. Grasrota mener det er skrikende nødvendig at partiet får en stemme i ledertrioen som kan erstatte Per Sandberg som «folkets representant».

De første oppslagene om løftebrudd kom før Frp var ferdig med regjeringsforhandlingene. Siden har partiet med plass ved kongens bord vært under lupen både i Sverige og her hjemme. Debatten om både likestillingsminister Solveig Horne (Frp) og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har vært heftig. Samtidig har de første meningsmålingene etter valget vist at Frp går tilbake fra valgresultatet på 16,3 prosent til mellom 14,9 og 13,7 prosent.

Denne uka ble det også klart at partiets nestleder, Per Sandberg, trekker seg. Han oppgir at han er sliten og at han mangler motivasjon til å ta på seg den samme arbeidsmengden han har hatt de siste årene.

- Frykter sentralisering

Anonyme kilder sier til Dagbladet at justisminister Anders Anundsen, stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos og parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik er de heteste kandidatene til å ta over etter Sandberg. Anundsen var også en kandidat foran landsmøtet i vår. Mange Dagsavisen har snakket med ønsker derimot å se ut over regjeringen og Stortinget for å finne en ny nestleder.

- Når Per forsvinner mister grasrota en representant. Han har klart å videreføre den tydelige linjen som Carl I. Hagen hadde før ham, sier Anders Kylland, leder i Aust-Agder Frp.

Han har ikke sansen for det han kaller sentralisering av partiet, hvor over halvparten av sentralstyret også er stortingsrepresentanter. Derfor er han ekstra spent på hvem som får nestledervervet.

- Jeg mener det er helt nødvendig, og i partiets beste interesse, at vi leter blant tillitsvalgte også utenfor Stortinget. Det finnes mange kandidater rundt om i landet. Jeg frykter at grasrota kan føle at ledelsen blir fremmedgjort om de ikke har en stemme der.

- Bekymret for spinndoktorer

Fylkesleder i Nordland, Kenneth Svendsen (Frp), mener også det er fordeler ved å velge noen som verken sitter i regjering eller på Stortinget for partiet.

- Da får vi klart fram stemmene fra grasrota, vanlige folk og lokallag. Derfor blir dette også en diskusjon om hvilke signaler vi ønsker skal nå fram i ledelsen, sier Svendsen.

Han får støtte fra leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde.

- Det er viktig at vi får en nestleder som kan opprettholde partiets fokus på vinnersakene. En som kan representere grasrota. En som snakker ærlig. Som tør og vil reflektere opinionen, folkedypet. Gjør vi ikke det, er vi blitt som alle andre partier, sier Tybring-Gjedde.

Han peker også på at regjeringsdeltakelse kan bidra til at det blir vanskeligere å pleie partiets sjel.

- Jeg er litt bekymret for det massive apparatet rundt regjeringen. Det er masse politiske rådgivere og kommunikasjonsfolk, såkalte spinndoktorer. Alle med sine egne interesser. Det gjaldt også den rødgrønne regjeringen. Men jeg frykter at ideologien vil drukne litt i systemet.

- Behold bakkekontakt

Flere fylkesledere i partiet trekker frem at partiet trenger en folkelig politiker inn i ledelsen. Blant dem, en av Sandbergs nære partifeller, Roy Angelvik.

- Det viktigste er at vi får en person som fungerer godt sammen med Siv og Ketil. Men det er også bra om valgkomiteen finner noen som kan ha en utfyllende rolle i ledertrioen, og være en representant for folk flest, sier Angelvik som er leder i Sør-Trøndelag Frp.

Fremskrittspartiet vok­ste frem som en protestbevegelse. Etter 40 år sitter de nå selv i regjeringskontorene. Da trenger partiet en lederskikkelse som kan være et lim mellom folk flest og makta, mener mange.

- Vi må ta stilling til den posisjonen vi er i nå, og det må vektlegges når vi nå skal velge ny nestleder, sier Ronny Harald Blomvik, leder i Møre og Romsdal Frp.

Pål Fredrik Mannsverk i Finnmark Frp advarer partiet mot å miste bakkekontakt.

- Partiet kan fort bli topptungt nå. Men Frp er et opprørsparti fra grasrota. Derfor mener jeg det er viktig for partiet å beholde bakkekontakt, sier Mannsverk.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

per sandberg

Fagbrev som prosessoperatør.

Kom inn på Stortinget i 1997 og har sittet der siden.

Han har ledet transportkomiteen og justiskomiteen henholdsvis de to forrige periodene.

Siden 2006 har han vært nestleder i Frp.

Sandberg har tydelig profilert partiets innvandrings-, justis og samferdselspolitikk.

Han ble tilbudt flere statsrådsposter av Siv Jensen men takket nei.

Nå skal han sitte som medlem i utenriks- og forsvarskomiteen.

I høst kommer han ut med selvbiografien «Mot min vilje».

Kilde: Stortinget.no, Juritzen forlag, Dagsavisen

Listhaugs lister, se neste side

Mer fra Dagsavisen