Innenriks

Frykter blåblå industridød

INDUSTRI: Regjeringen advares mot industridød om det kuttes i CO2-kompensasjonen. Både LO, NHO og miljøbevegelsen ber regjeringen snu. - Dramatisk, sier LO-nestleder Hans-Christan Gabrielsen.

- Det er dramatisk med tanke på å ha forutsigbare rammevilkår, som denne regjeringen er opptatt av at industrien og næringslivet skal ha. Og det viser høy gjennomføringskraft på løftebrudd.

Det sier LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen til Dagsavisen. Han advarer nå regjeringen mot industridød dersom et varslet kutt i CO2-kompensasjon for kraftkrevende industri blir gjennomført.

- For å finne inndekning for skatteletter setter Høyre og Frp med dette grepet tusenvis av norske arbeidsplasser i fare, sier han.

LO er ikke alene med disse advarslene. Regjeringen står nå under knallhardt press fra både fagbevegelse, industri og miljøbevegelse.

Les også: Sentrum flytter milliarder

Karbonlekkasje

CO2-kompensasjonsordningen ble fremmet av den rødgrønne regjeringen i fjor. Ordningen skal kompensere industrien for høyere kraftpriser som følge av EUs klimakvotesystem. Målet er å hindre karbonlekkasje, at industri flyttes til land med mindre aktiv klimapolitikk.

I den rødgrønne regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014 var det satt av 243 millioner kroner til ordningen. I tilleggsproposisjonen fra den nye regjeringen introduseres det et gulv i ordningen, som gjør at industrien bare kompenseres ved kvotepris over 30 kroner. Budsjettposten reduseres med 123 millioner, til 120 millioner kroner.

Denne uka sendte arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri et brev til finanskomiteen på Stortinget, der det slås fast at ordningen har vært bunnplanken i norsk klima- og energipolitikk.

- At regjeringen nå helt i sluttfasen foretar en uthuling i ordningen, fører til at tilliten til viktige rammevilkår for investeringer i Norge svekkes dramatisk, skriver administrerende direktør Stein Lier-Hansen i brevet før han ber om at forslaget trekkes.

Store kostnader

Onsdag sendte også LO et brev til Stortinget der de ber om at det foreslåtte kvoteprisgulvet fjernes, og at handlingsrommet i ordningen nyttes fullt ut.

Hans-Christian Gabrielsen slår i bordet med tall fra industrien selv, over årlige ekstrakostnader som følge av kuttet i ordningen:

* Alcoa: Ca. 40 millioner kroner.

* Hydro Søral Karmøy: Ca. 34 millioner kroner.

* Norske Skog Skogn og Saugbrugs: Ca. 25 millioner kroner hver.

* Ineos Bamble: Ca. 5-10 millioner kroner.

* Ranaindustrien: Ca. 24 millioner kroner.

* Finnfjord smelteverk: Ca. 12 millioner kroner.

Norsk Industri mener omleggingen betyr at skjevheten i forhold til industri etablert under andre klimaregimer opprettholdes og at insentivene til å etablere seg i Norge reduseres. LO mener resultatet kan bli full investeringsstopp for berørt industri. Gabrielsen viser til at et land som Tyskland har en kompensasjonsordning som nyttes fullt ut.

- Om du skal investere og valget står mellom Norge og Tyskland er selvsagt svaret gitt. Da kommer ikke investeringene hit, sier han. Gabrielsen mener også det er grunn til å frykte utflytting av industri.

Konsensus

Gabrielsen viser til at det har vært konsensus om ordningen på Stortinget, og at Høyre selv stilte spørsmål til den rødgrønne regjeringen om de kunne garantere at de ville bruke hele handlingsrommet som ESA ga rom for. Også i regjeringsplattformen slås det fast at det skal sikres «en god CO2-kompensasjonsordning for industrien».

LO-nestlederen sier det derfor var helt uventet. Han viser også til at det i regjeringsplattformen slås fast at regjeringen vil motvirke todelingen av norsk økonomi. Han mener det er det motsatte de gjør med statsbudsjettet.

- Mange trodde dette var et arbeidsuhell, sier han.

Dagsavisen erfarer at også KrF synes kuttene er helt uforståelige. Det påpekes at dette er stikk i strid med hva Høyre og Frp tidligere har annonsert. Kilder i partiet mener det må være et rent arbeidsuhell. KrF mener regjeringspartiene har rotet det til, og forventer at de rydder opp etter seg.

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten var ordknapp om saken overfor Dagsavisen i går. Han bekrefter at det har vært tema i budsjettforhandlingene og forteller at de har fått meldinger fra mange som taper på endringene. Han vil ikke svare på om det har vært et arbeidsuhell.

- Jeg kan ikke svare for regjeringens arbeid og hvilke uhell de har, sier Flåtten.

Da Dagsavisen gikk i trykken var det uklart om dette blir endret på i budsjettet.

- Utfordring for Solberg

Frederic Hauge i Bellona karakteriserer det hele som en «nybegynnerfeil fra miljøvernministeren», som vil gjøre oss mer oljeavhengig.

Han viser til at Bellona jobbet sammen med Norsk Industri for å få på plass den opprinnelige ordningen.

- Det er åpenbart at når industrien, fagbevegelsen og miljøbevegelsen er så enig, så vil det føre til et voldsomt lokalt engasjement. Dette kommer til å bli en svært stor utfordring for Solberg, mener Hauge.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen