Annonse
Oslo 20171009. Masud Gharahkhani (Ap) tilstede på den høytidelige åpningen av det 162. Storting. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Frykter at Høyre viser sitt sanne mediepolitiske ansikt

Masud Gharahkhani (Ap) stiller spørsmål ved Høyres dramatiske kutt i pressestøtten. Nå vil han få med seg opposisjonen på å snu vedtaket:– Høyre og Frp har ikke noe flertall lengre.

Annonse
Innenriks

– Jeg synes det er utrolig trist at man har en regjering og en kulturminister som legger frem dramatiske kuttforslag for Medie-Norge, og det i en tid hvor norske aviser faktisk er i en vanskelig situasjon.

Det sier det ferske tilskuddet på Stortinget for Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, som sitter i familie- og kulturkomiteen.

Han mener regjeringens vedtak om å kutte pressestøtten med 25,7 millioner kroner er hårreisende. Både Journalistlaget og Redaktørforeningen betegner kuttene som dramatiske.

– Det regjeringen gjør, er å forverre situasjonen. Avisene lider allerede av sviktende annonseinntekter og opplag. Det er nesten så man må spørre om kulturministeren har sovet i timen under regjeringsforhandlingene – eller er det som jeg frykter: at Høyre nå viser sitt sanne ansikt om mediepolitikk? De har ikke vist vilje til å ha noen pressestøtte.

Les også: Dramatiske kutt i pressestøtten

Skal snu dette

Onsdag vil derfor Gharahkhani stille spørsmål til kulturministeren under Stortingets spørretime, om hvorfor regjeringen velger å gjøre situasjonen enda vanskeligere, ved å kutte i produksjonsstøtten, som for mange redaksjoner er nødvendig for videre drift, og for å klare den digitale overgangen.

Gharahkhani tror opposisjonen vil få støtte fra familie- og kulturkomiteen.

– Det å ha en aktiv mediepolitikk med produksjonstilskudd og støtteordninger, er helt avgjørende for et mediemangfold og innholds-mangfold. Det er en del av vårt demokrati. Vi skal kjempe for så snu dette.

– Hvordan vil dere gjøre det, helt konkret?

– Helt konkret, så har ikke Høyre og Frp noe flertall lenger. Jeg håper jo at enten Venstre eller KrF kan bli med og støtte en offensiv politikk, som vi er opptatt av. Vi vil støtte opp om Medie-Norge med forskning og kompetanse. Vi har også ønsket å ta nullmomsen videre.

Les også: SV: – Et budsjett som er gull for de rikeste

– Useriøs aktør viktigere enn mangfold

Gharahkhani stiller også spørsmålstegn ved at Høyre ønsket å opprettholde statsstøtten på 1,8 millioner kroner til den omstridte, islamkritiske organisasjonen Human Rights Service (HRS), som det var et flertall på Stortinget for å kutte støtten til, når de samtidig kutter støtten til Islamsk Råd Norge – som han mener er helt riktig.

– Islamsk Råd Norge har misforstått rollen sin, som er å jobbe for integrering. Det er derfor spesielt at Høyre vil opprettholde støtten til HRS. Først går en av Høyres egne talspersoner ut og vil se på støtten til HRS, før de blir stoppet av Frp. For Høyre er tydeligvis en aktør som opptrer useriøst, viktigere enn mediemangfold, med aktører som forholder seg til redaktørplakaten. Det er bare trist, sier Gharahkhani.

–  I en tid der du har mye «fake news» i sosiale medier, er det viktig å ha uavhengige, samfunnskritiske medier i Norge, både på papir og digitalt. Det er viktig for et demokrati. Som politikere har vi muligheten til å legge til rette for mediemangfold, samtidig som vi skal ha en armlengdes avstand til det redaksjonelle innholdet, avslutter han.

Les også: Flertall på Stortinget for å ta pengestøtten fra Human Rights Service

 

Annonse