Innenriks

Frp-opptur i ny måling

Frp får en opptur etter landsmøtet, men til liten nytte for regjeringen: KrF og Venstre er fortsatt langt unna sperregrensa.

Fremskrittspartiet presterer sin beste måling siden desember i fjor og går fram til 13,1 prosent på mai-målingen som Opinion har utført på oppdrag fra FriFagbevegelse, Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Partiet har like stor framgang som Senterpartiet har tilbakegang og tar dermed et stort klyv opp i kampen om å bli det tredje største partiet i landet. Det skiller nå bare ett prosentpoeng i Senterpartiets favør.

Les også: Kanonmåling for Sp – matcher rekordtallet fra 1993

Skyldes gode saker

Partileder og finansminister Siv Jensen mener framgangen skyldes fokus på gode saker og mye oppmerksomhet rundt partiet fra landsmøtet i begynnelsen av måneden.

– Dette er gledelige tall. Jeg tror at når Frp setter saker på dagsorden og gjør det partiet er best på, diskutere politikk, engasjerer det våre velgere. Vi har i en periode hatt gode saker som har gitt mye oppmerksomhet. Sletting av bompengegjeld, kjøkken på sykehjem og så videre. Summen av at vi har diskutert politikk og ikke hatt fokus på alt annet pleier å hjelpe. Dette gir god motivasjon til å fortsette med nettopp å skape politikk, sier Siv Jensen til FriFagbevegelse.

– Det hjelper lite så lenge KrF og Venstre sliter slik de gjør?

– Vi har en felles interesse i å appellere til borgerlige velgere og vise fram vårt alternativ. Det så vi blant tirsdag med revidert nasjonalbudsjett. Opposisjonen mener vi bruker for mye penger men mener samtidig at vi skal bruke mer og skjerpe skattene. Det kommer vi ikke til å gjøre, sier finansministeren.

Les også: Krisetall for Frp – hver tredje velger er borte

På stabilt nivå

Valgforsker og professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo påpeker at det ser ut som at Frp i en større grad enn tidligere ser ut til å holde på velgerne sine.

– Det er også interessant at partiet ligger på samme nivå i flere andre målinger tatt opp i mai. Det kan derfor se ut som om partiet har klart å snu en negativ trend, sier han til FriFagbevegelse.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20160927.
Bernt Aardal, under presentasjonen av  Gunnar Ringheim sin bok om Frp som  ble presentert tirsdag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Valgforsker Bernt Aardal. Foto: NTB Scanpix

Aardal mener det er for tidlig å slå fast at dette er en Sylvi Listhaug-effekt, men ser at partiet har fått mye oppmerksomhet i det siste, blant annet med sitt landsmøte i begynnelsen av måneden.

Målingen viser få andre endringer, bortsett altså fra at Senterpartiet går ned fra rekordmålingen i april og Rødt har framgang etter sitt nylig avholdte landsmøte.

Les også: Én gruppe fikk fullt gjennomslag da abortloven ble endret

Sliter fortsatt

KrF og Venstre sliter fortsatt. Begge ser to-tallet, henholdsvis for andre og femte måned på rad. Partiene ville bare fått ett mandat i Stortinget hver hvis dette var valgresultat. Ingen har lavere velgerlojalitet enn Venstre. «Trøsten» er at mange setter seg på «gjerdet».

Saken fortsetter under bildet. 

Gardermoen  20190117.
Kulturminister og venstre leder  Trine Skei Grande og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad under debatten på NRK.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: NTB Scanpix

Senterpartiet fikk sin toppnotering i april med en oppslutning på 16,7 prosent og er fortsatt partiet med høyest velgerlojalitet, knepent foran SV som viser en imponerende stabilitet på målingene. Siden januar har partiet sakte men sikkert krøpet opp fra 7,9 til 8,3 prosent.

Rødt går fram til 5,1 prosent og har med det vært over sperregrensa helt siden oktober i fjor. Partiet var over sperregrensa i 9 av 11 målinger også i 2018.

– Dette bekrefter at Rødt er et parti som ligger stabilt og solid over sperregrensa på fire prosent, mener Aardal.

Både Arbeiderpartiet og Høyre går tilbake 0,3 prosentpoeng og får henholdsvis 27,2 og 21,2 prosent.

MDG klatrer akkurat opp på sperregrensen, noe som gir seks ekstra mandater i Stortinget.

Det er fortsatt et klart flertall for opposisjonsblokken Ap, SV og Sp. Partiene ville fått til sammen 90 mandater hvis dette hadde vært et valgresultat, mens Rødt og MDG i tillegg har 16 plasser i Stortinget.

###

Opinions partibarometer for mai er basert på 951 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg. 

Målingen er tatt opp mellom 7. og 13. mai. Feilmarginen varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene.

(FriFagbevegelse)

Mer fra Dagsavisen