Fredsprisen til Colombias president

Nobelkomiteen overrasket.

 

Nobelkomiteens leder, Kaci Kullman Five, annonserte fredag formiddag at fredsprisen går til Colombias president Juan Manuel Santos for fredsavtalen med FARC-geriljaen. 

– Vi er lei av krigen, og vi vil ikke akseptere vold som middel for å forsvare ideer. Vi sier høyt og tydelig nei til mer krig, sa Santos under den symboltunge seremonien der fredsavtalen med den marxistiske geriljaen ble undertegnet for under to uker siden, ifølge NTB. 

Prisen kom overraskende på mange, da folket i Colombia sa nei til fredsavtalen i en folkeavstemming i forrige uke.

– Resultatet har skapt stor usikkerhet om Colombias fremtid. Faren for at fredsprosessen vil stoppe opp og borgerkrigen blusse opp igjen, er reell. Desto viktigere er det at partene, med president Santos og FARC-geriljaens leder Rodrigo Londoño i spissen, fortsatt respekterer våpenhvilen, sa Five.

Konflikten mellom regjeringen og landets største geriljagruppe har pågått siden 1964. Over 220.000 mennesker er drept og 6 millioner er drevet på flukt som følge av den langvarige konflikten.

Norge har sammen med Cuba vært tilrettelegger for fredsforhandlingene. 

På forhånd var det atomavtalen i Iran som var favoritter til å vinne prisen, men den ble forbigått. Det ble også spekulert i om varsleren Edward Snowden, den kongolesiske legen Denis Mukwenge eller klimaavtalen i Paris skulle stikke av med den gjeve prisen. 

Også hjelpemannskaper i Syria, Angela Merkel og pave Frans ble nevnt som mulige kandidater for fredsprisen. 

NRK meldte allerede fredag morgen at Ernest Moniz og Ali Akbar Salhi, som stod bak atomavtalen i Iran, hadde blitt tildelt Nobels fredspris. Under en nyhetssending rullet det en beskjed under skjermen som sa at prisen gikk til nettopp USAs energiminister, Ernest Moniz, og sjefen for Irans atomenergiorganisasjon, Ali Akbar Saheli. Men dette var en teknisk feil, slik NRK meldte litt seinere.