Regjeringen vil kjøpe flere kampfly. FOTO: AFP/NTB SCANPIX

Forsvarsbudsjett skyter til værs

STORSATSING: Regjeringen foreslår å øke forsvarsbudsjettet med 1,46 milliarder kroner. Putin er en av årsakene til det, sier ekspert.

«Med sin maktbruk har Russland både utfordret stabiliteten i Øst-Europa og skadet forholdet til de vestlige landene i lang tid framover», står det i forsvarsbudsjettet. Der foreslår regjeringen å øke bevilgningen til forsvarssektoren med 1.038 millioner kroner. Det er en økning på 3,4 prosent. Noe av årsaken er konflikten mellom Ukraina og Russland, som vi grenser til, mener Russland-ekspert.

- Tatt i betraktning det som skjer, er det forståelig at forsvarsdepartementet er blant budsjettvinnerne i år. Russland er geografisk 50 ganger større enn Norge og demografisk 40 ganger større. Det betyr at Norge er avhengig av mektige venner, sier seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI.

For Norge er dette NATO.

- Og NATO har ønsket at Norge skal bruke to prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvarsbudsjettet, sier Godzimirski.

Regjeringen vil i hvert fall fortsette anskaffelsen av kampfly, skriver NTB. Utover de 16 bestilte F-35-kampflyene, ber regjeringen om Stortingets godkjennelse til å kjøpe ytterligere seks F-35 kampfly, til en samlet verdi av 6,9 milliarder kroner. Disse vil kunne leveres i 2019.

Regjeringen foreslår videre å bruke 308 millioner kroner for å videreutvikle våpensystemet Joint Strike Missile (JSM), som brukes på F-35-flyene til å finne og treffe mål over svært lange avstander, skriver NTB.