Nyheter

Førstelinja frykter kutt til beinet

Ambulant Team, den siste kommunale tjenesten som aktivt oppsøker og følger opp rusmisbrukere i det offentlige rom, trues av dramatiske kuttforslag.

- Vi tar først og fremst oppdrag i det offentlige rom der folk er så rusa at de ikke trenger å ta vare på seg selv. Vi er mye på hjemmebesøk hos folk som har sittet hjemme og rusa seg over lengre perioder som har behov for å bli vurdert om de skal på avrusing, legevakt eller sykehus. Og vi driver en del med oppfølging, forteller tillitsvalgt i Ambulant Team, Alex Stewart.

Hver eneste dag, morgen som kveld, er Ambulant Team ved velferdsetaten i Oslo kommune ute på gata og i kontakt med byens rusmisbrukere. Om noen tar overdose er det Ambulant team som får telefonen. Etter at ambulansen har hentet pasienten er det de som følger opp vedkommende etterpå. De kjører dem hjem eller til Nav, eller setter dem på bussen eller flyet til sine hjemkommuner.

De drar på hjemmebesøk til rusavhengige, og gjør vurderinger om noen skal på avrusing, legevakta eller sykehuset. De driver aktivt med forebygging, og en lang rekke andre ting, som kursing og opplæring, både av rusmisbrukere og institusjoner.

- I tillegg gjør vi en del andre ting vi har blitt tillagt de seinere åra. Vi deler ut en del metadon om morgenen til brukere som ikke klarer å komme seg til LAR eller apoteket selv. Og vi deler ut brukerutstyr til opptil 300 brukere hver dag, sier Stewart.

 

Kuttes til beinet

Men nå står tilbudet i fare. Velferdsetaten har fått et stort rammekutt, og har foreslått å kutte 3.7 millioner i ambulant tjeneste. Det vil i praksis bety kroken på døra for alt utearbeid, frykter Stewart.

- Reint praktisk betyr kuttet at vi ikke kan ha de teamene vi har. 3.7 millioner betyr 6-7 stillinger ut. Det er litt under halvparten. Og vi trenger å være minimum 5 på jobb for å få det til å gå rundt. Vi må være to i smittevernsluka. Og vi må alltid være 2 og 2 når vi er ute, og vi trenger en koordinator inne som et sikkerhetstiltak. Og vi går to skift i døgnet, sier Stewart.

Og det blir ikke mindre å gjøre for tjenesten selv om det synlige rusmiljøet i Oslo er borte fra plata, og spredd rundt over hele byen.

- I 2013 hadde vi omtrent 6.200 henvendelser hit, primært på telefon. Av de resulterte 4.600 i oppdrag. Det vi ser ut ifra statistikk er at vi har et økende antall henvendelser. I 2012 hadde vi 1.000 færre henvendelser enn i 2013. Det drar på seg. Vi har mer enn nok å gjøre, sier Stewart.

 

Svikter de svakeste

Partileder og gruppeleder for Rødts bystyregruppe, Bjørnar Moxnes, mener det er hovedstadens aller svakeste gruppe som får et dårligere tilbud dersom kuttet gjennomføres til neste år.

- Det rimer veldig dårlig med løftene og fagre ordene som sosialbyråden kommer med om å satse på rusomsorgen i Oslo. De kutter både til de frivillige som gjør en viktig jobb, og de kutter i kommunenes eget hjelpeapparat. Det viser at det er mange tomme ord fra byråden, sier Moxnes, og legger til:

- Man måler samfunnet etter hvordan man behandler de som er dårligst stilt. Der står byrådet til stryk hvis dette blir gjennomført.

 

Ikke 3.7 millioner

Byråd for helse og sosiale tjenester, Øystein Eriksen Søreide (H), har selv trukket fram lavterskeltilbud innen rus- og psykiatri som et hovedsatsingsområde for byrådet. I går var han på reise i utlandet, og henviste til Velferdsetaten for en kommenter.

Avdelingsdirektør John Ingar Danielsen sier til Dagsavisen at det ikke stemmer at Ambulant tjeneste vil få et kutt på 3,7 millioner.

- Det har vært et slags arbeidsbeløp fra tidligere. Vi er i en pågående budsjettperiode, og for 2-3 uker siden hadde vi et møte med tillitsvalgte hvor vi opererte med en mulig innsparing på litt over 3 millioner. Men for en uke siden ble det endret til 1,8 millioner, sier Danielsen.

Han presiserer at kuttet på 1.8 millioner er samlet for alle tiltak i Prindsen mottakssenter, og ikke bare Ambulant tjeneste.

- Hos Prindsen er det fem tiltak rettet mot rusmisbrukere, og de har et totalbudsjett på 60 millioner kroner i året. Et kutt på 1,8 millioner skaper ingen dramatikk slik vi ser det. Men at ansatte og tillitsvalgte uttrykker bekymring har jeg full forståelse for.

Men heller ikke beløpet på 1,8 millioner er skrevet i stein, sier avdelingsdirektøren.

- Vi begynner budsjettarbeidet tidlig på våren, og det er ennå ikke vedtatt. Fram til nå har det skjedd mye, og beløpene kan svinge underveis. Vi fant det rimelig å redusere kuttet på Prindsen, og at 1,8 millioner var riktigere for våre ambisjoner, sier han.

Nå pågår en stor gjennomgang av Prindsen, som skal stå ferdig i mars neste år. Der håper etaten på å finne måter å spare inn pengene på.

- Og vi mener vi kan hente ut 1,8 millioner uten at noen mister jobben eller at brukerne merker det, sier Danielsen.

Mer fra Dagsavisen