Innenriks

Første dag for nytt Storting

NYKOMMERE: Det var rekordmange ferske folkevalgte fjes å se da det nye Stortinget tirsdag kom sammen for første gang.

– Det var veldig stas, sier Venstres Abid Raja, en av dem som for første gang tok plass i salen. – Det blir en spennende tid, sier han til NTB.

Raja er blant de 67 av de 169 representantene som for første gang tok plass ved sin egen pult da dørene til stortingssalen ble åpnet tirsdag klokka 12. Ikke siden etterkrigstiden har det vært så mange nykommere på Stortinget.

Representantene satt som tente lys da stortingspresident Dag Terje Andersen ropte dem opp en etter en. På fjerde rad ytterst til venstre satt påtroppende statsminister Erna Solberg, som i ennå noen uker fortsatt er menig folkevalgt.

På tirsdagens møte skulle representantene levere sine fullmakter, som så skal kontrolleres av Stortingets fullmaktskomité for å sikre at representantene er lovlig valgt. Etter 17 minutter var seansen over.

– Dra makten tilbake

Abid Raja er ikke redd for at det skal bli vanskelig å manøvrere i Stortinget med den nye avtalen som Venstre og KrF har inngått med den kommende Høyre/Frp-regjeringen.

– Vi har fått gjennom en avtale som er historisk på mye. Men det er mange kamper som gjenstår. Vi tror at de kampene ville vi ikke klart å vinne i regjering, men vi kan vinne dem på Stortinget, sier Raja.

– Vi vil dra makten tilbake til stortingssalen. Det gjelder alle de sakene som ikke er nevnt i erklæringen, legger han til.

Kamp om president?

Først tirsdag neste uke blir Stortinget formelt konstituert. Da skal det også velges stortingspresident og visepresidentskap.

Hvem som får nasjonens nest høyeste verv etter Kongen, er foreløpig helt uvisst og vil skje i forhandlinger med partigruppene. Stortinget har som regel fulgt prinsippet om at den største partigruppen får presidenten. Det vil i tilfelle bety at Dag Terje Andersen fra Arbeiderpartiet fortsetter. Men prinsippet kan fravikes, noe som i år ikke er usannsynlig ettersom KrF og Venstre ikke blir en del av den borgerlige regjeringen.

I samarbeidsavtalen som de to partiene undertegnet sammen med Høyre og Frp mandag, heter det at partiene skal samarbeide om «konstitueringen av Stortinget i perioden og de personvalg som gjøres av Stortinget».

Programerklæring

Dagen etter at Stortinget er konstituert, er det tid for høytidelig åpning og Kongens trontale, som blant annet vil inneholde den avtroppende regjeringens programerklæring for kommende år.

Erklæringen er tett forbundet med statsbudsjettet for neste år, som de rødgrønne har varslet at de vil legge fram den 14. oktober. Da går dagens regjering også formelt av, men fortsetter som et forretningsministerium til den blåblå regjeringen er på plass, trolig noen dager senere. Erna Solberg og Siv Jensen må da ha blitt enige om fordelingen av statsrådsposter.

Den nye regjeringen skal da legge fram sin regjeringserklæring, og deretter er det duket for trontale- og erklæringsdebatt.

Alternativ

Det er foreløpig uklart hvor mye handlingsrom den nye regjeringen får til å sette sitt preg på årets statsbudsjett og innfri noen av sine valgløfter.

– Det kan vi først si noe om når budsjettet legges fram og vi ser hva det inneholder, sier Erna Solberg til NTB.

Regjeringen vil trolig legge fram sitt alternative statsbudsjett innen 8. november. Deretter skal begge budsjettforslagene behandles i finanskomiteen, som skal legge fram sin innstilling 20. november, en knapp uke før finansdebatten i Stortinget den 26. november.

Ved et regjeringsskifte har den nye regjeringen muligheter til å komme med noen justeringer av budsjettet, men har som regel ikke tid eller mulighet til å lage et helt nytt budsjett. (NTB)

Mer fra Dagsavisen