TATT PÅ SENGA: LO-leder Gerd Kristiansen ser ingen grunn til å evaluere permitteringsregelverket. Her fra talerstolen på representantskapsmøte tirsdag i Folkets Hus i Oslo. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

–Forstår ikke behovet

Mot LO og NHOs vilje vil regjeringen nå gjennomgå permitteringsregelverket.

Innenriks

– Når regjeringen går i gang med å evaluere permitteringsregelverket til tross for at verken LO eller NHO ser noen grunn til det, og uten at partene er med, da forsømmer de seg, tordnet LO-leder Gerd Kristiansen fra talerstolen på Folkets Hus tirsdag, der hun holdt sin tale for LOs representantskap.

Etter langvarig press fra partene i arbeidslivet utvidet regjeringen og arbeidsminister Anniken Hauglie permitteringsregelverket til 52 uker som et tiltak mot ledighetskrisen på Sør- og Vestlandet.

Kompetanse-heving

Både NHO og LO var fornøyde. Men nå ønsker regjeringen å evaluere permitteringsregelverket. Det opplyste de partene i arbeidslivet i regjeringens arbeidslivspolitiske råd.

– Det kom plutselig seilende inn på bordet i arbeidslivspolitisk råd. Det var ingen av oss som hadde hørt om det før, og vi lurte på hva som er behovet for det. Det kunne de ikke helt fortelle oss, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Hun legger til:

– Vi og NHO er veldig tydelige på at det ikke er behov for å gjøre endringer i permitteringsregelverket. Men de andre organisasjonene var veldig bekvemme med at det ble gjort.

Flere er positive

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke er blant dem som mener det er fornuftig med en gjennomgang av regelverket nå. De var blant dem som var kritiske til utvidelsen til 52 uker i fjor.

– Andre bransjer og sektorer enn oljebransjen ropte på arbeidskraft, og vi ville bruke mulighetene som åpnet seg til å venne norske arbeidstakere til at omstilling kan bety at noen må flytte på seg. Når regjeringen presenterte tanken om å få utredet permitteringsregelverket var vi positive til det, da vi ønsker kunnskap og dokumentasjon til hvordan regelverket fungerer og om det til enhver tid er riktig dimensjonert, sier direktør for arbeidslivspolitikk i Virke, Inger Lise Blyverket.

I en kort kommentar til ANB skriver kommunikasjonsavdelingen i Arbeids- og sosialdepartementet at det nå blir satt ned en partssammensatt gruppe for å se på arbeidsgiverbetalingen i permitteringsordningen, og at LO g NHO er informert om dette. (ANB)