Annonse
Finansminister Siv Jensen (Frp).

Forsker: SSB-ledelsen vil flytte byrået nærmere en økonomi som høyresiden forfekter

SSBs nye ledelse forsøker å bringe byrået nærmere den type økonomi som Høyre og Frp forfekter, hevder førsteamanuensis Jon P. Knudsen.

Annonse
Innenriks

– Ikke bare rotenonbehandler Meyer de siste bestander av sosialdemokratisk sinnede planøkonomer, hun slår et slag for en slanket stat, skriver Knudsen i en kronikk i Fædrelandsvennen.

Les også: Slik ville Meyer rydde opp i SSB-bråket

Knudsen, som selv tidligere har vært ansatt i Statistisk sentralbyrå (SSB), omtaler også SSB-konflikten i et intervju med Dagbladet.

– Det pikante er det politiske, at Frp vil fjerne den nye ledelsen som vil gjøre SSB om til et byrå som står mye nærmere den type økonomi som Frp og Høyre forfekter, sier Knudsen, som er samfunnsgeograf og førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

Konflikten mellom SSB-sjef Christine Meyer og finansminister Siv Jensen (Frp) bunner i interne stridigheter og bekymring som følge av omorganisering i byrået. Blant annet krympes forskningsavdelingen kraftig, og flere forskere flyttes til statistikkavdelingen mot sin vilje. Blant dem som flyttes, er Erling Holmøy, som har forsket mye på kostnadene ved innvandring.

I tillegg har et utvalgt foreslått bruk av andre typer økonomiske modeller, og Meyer er fra flere ulike hold blitt beskyldt for å gjennomføre endringer med politisk slagside. Selv avviser hun anklagene.

Knudsen sier til Dagbladet at han mener det er riktig at SSB omorganiseres, og at «en opprydning» burde vært gjort allerede for 15–20 år siden. (NTB)

Annonse