Politikk

Forsker: - Sexkjøploven virker

PROSTITUSJON: Høyre, Frp og Venstre vil vrake sexkjøploven. Forsker Andreas Kotsadam ved Universitetet i Oslo slår fast at færre kjøper sex etter forbudet.

- Andelen som kjøper sex i Norge har gått ned etter at sexkjøploven ble innført, sier postdoktor Andreas Kotsadam ved Universitetet i Oslo.

Debatten om sexkjøpsloven står igjen høyt på dagsorden etter at Høyre, Frp og Venstre vil vrake loven. Nå understreker forskeren at loven har virket.

Kotsadam har undersøkt hvor mange som kjøpte sex i Norge før og etter sexkjøploven trådte i kraft 1. januar 2009. Han ser en markant nedgang:

* I 2008 (før sexkjøploven) svarte 10 prosent av nordmennene at en bekjent hadde kjøpt sex i løpet av de siste seks månedene.

* I 2010 (etter sexkjøpsloven) svarer 6 prosent at de har bekjente som har kjøpt sex i løpet av de siste månedene.

«Sexkjøploven fungerer»

Forskerne har sammenlignet resultatet opp mot en kontrollgruppe i Sverige, hvor sexkjøp har vært ulovlig siden 1999. Her ligger andelen som svarer at de har en bekjent som har kjøpt sex i løpet av de siste seks månedene stabilt på 4 prosent alle årene.

- I Sverige, hvor det er forbud, ser vi at tallene ligger stabile, mens i Norge, hvor man har innført en ny lov ser vi at andelen har sunket markant, sier Kotsadam og legger til:

- Hvis man ser på perspektivet om hvor mange som kjøper sex i Norge fungerer sexloven.

Beskriver ubehaget

Regjeringspartiene Høyre og Frp har sammen med Venstre flertall i Stortinget for å fjerne sexkjøpsloven. Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen, som sitter i justiskomiteen for Frp, er sikker på at loven vil bli opphevet slik at det igjen blir lovlig å kjøpe sex i Norge.

- Det kommer til å skje, det er bare et tidsspørsmål, har han uttalt til Aftenposten.

Men KrF fikk i samarbeidsavtalen gjennomslag for at en evaluering skal ligge til grunn før eventuelle lovendringer kan gjøres. Vista Analyse kommer i juni med rapporten. KrF har gjort det klart at de vil kjempe for å beholde forbudet.

Nå har debatten blusset opp etter at Aftenposten publiserte den danske eks-prostituerte Tanja Rahms blogg, hvor hun beskriver ubehaget hun opplevde da hun solgte sex.

«Trodde du virkelig at jeg mentalt eller fysisk kunne bli tent i samleier med menn jeg ikke valgte selv? Å nei, du. Underlivet mitt brant.» skriver Rahm i innlegget.

Merker endring

Forsker Kotsadam peker på flere virkninger av loven: det har skjedd en holdningsendring hos unge mennesker i hele landet - flere synes nå det er umoralsk å kjøpe sex.

Ifølge forskeren svarte i 2010 1,6 prosent i Norge at de hadde kjøpt sex de siste seks månedene. I Danmark, hvor det ikke er forbud, var tallet 2,6 prosent. Mens i Sverige, hvor forbudet har eksistert siden 1999, svarte 0,6 prosent at de hadde kjøpt sex det siste halve året.

Virker mot trafficking

Kotsadam påpeker at sexkjøploven har en tydelig virkning mot trafficking.

Han har undersøkt 39 europeiske lands lover om sexkjøp. 13 land har forbud mot kjøp og salg av sex. Bare ett av disse 13 landene har mye eller veldig mye trafficking.

27 land har ikke forbud. 15 av disse 27 landene har mye eller veldig mye trafficking, forteller forskeren.

- Det er veldig tydelig at land som har lover mot prostitusjon har mye mindre trafficking. Det er et soleklart bilde. Det er absolutt mest trafficking i Nederland, Tyskland og Hellas, hvor det er lov med kjøp og salg av sex, sier postdoktoren.

samfunn@dagsavisen.no

Prostituerte i Oslo

I 2008 hadde Prosenteret i Oslo kontakt med 1.582 enkeltpersoner. De merket at gateprostitusjonen i Oslo gikk ned med om lag 30 prosent etter at sexkjøpsloven trådte i kraft, ifølge Aftenposten. Siden har imidlertid antallet steget sakte, men sikkert.

Ifølge Domstoladministrasjonen havnet 11 sexkjøp-saker i domstolene i fjor. Tallene viser også at de aller fleste som blir tatt for å bryte loven vedtar bot. I løpet av det første året loven gjaldt ble mer enn 100 personer ilagt forelegg av Oslopolitiet. Siden har antall anmeldelser falt til 93 i 2010, 84 i 2011 før det i hovedstaden økte til 100 i 2012.

Mer fra Dagsavisen