Innenriks

– Fordel å være fra Høyre

Monica Mæland (H) vil ha flere kvinner på topp. Er det noen som får det til så er det en Høyre-statsråd, mener eksminister Ansgar Gabrielsen (H).

Bilde 1 av 2

Debatten om flere kvinner i lederstillinger har skutt fart under næringsminister Monica Mæland. En kartlegging Dagens Næringsliv har gjort viste at ingen av de ti største stats­kontrollerte selskapene har en kvinnelig toppleder.

De siste tida har det pågått en lederjakt i flere av de største statelige selskapene. Blant annet i Telenor. I den forbindelse har Mæland gitt et krystallklart signal.

– Kvinner skal opp og fram i ledelse. Vi har for få kvinnelige ledere i Norge, sa hun til VG i går.

Les også Irene Halvorsens kommentar på Nyemeninger.no

– Modig av Mæland

Nå får hun et heiarop fra tidligere næringsminister Ansgar Gabrielsen.

– Dette er modig av Monica Mæland, sier Gabrielsen.Kvoteringskuppets far reiser nå land og strand for å fortelle om hvordan han fikk gjennom at det skulle være 40 prosent kvinner i ASA-styrene.

Kvoteringsreglene til Gabrielsen har blitt kalt et kvantesprang, når det gjelder likestilling i næringslivet, selv av Ap-topper.

Gabrielsen mener det er en fordel å være Høyre-politikere i arbeidet med å få flere kvinner i styrene, og nå i konsernledelsen i selskapene. For å illustrere det poenget forteller Gabrielsen en historie:

– Etter et foredrag jeg holdt sa en kvinnelig fransk senator, fra et sosialistisk parti at hun nå skjønte hvorfor jeg hadde lyktes. De hadde vanligvis hatt en kvinne fra venstresiden som hadde frontet denne saken, ut ifra et likestillings argument.

– Jeg argumenterte med at det var fornuftig å anvende hele befolkningen. Samtidig kom jeg fra næringsdepartementet, ikke likestillingsdepartementet, og fra et konservativt parti, sier Gabrielsen om egen suksess.

– Så det er en fransk analyse du deler?

– Ja, det er et faktum.

Kalt inn på teppet

Det er 13 år siden Gabrielsen fant ut at det ikke var vits å utrede eller debattere mer. I et soloutspill la han fram ideen om 40 prosent kvotering.
«Applaus og piping for Gabrielsens likestillingstrusler», lød en av overskriftene etter utspillet den gangen.

– Jeg ble jo kalt inn på teppet av Kjell Magne Bondevik. Dette var ikke avklart verken i regjeringen eller i partiet, forteller Gabrielsen.

Støtte fra Brundtland

Både i kollegiet, næringslivet og i befolkningen for øvrig var reaksjonene voldsomme.

– Kristin Clemet var blant dem som ikke var begeistret for ideen. Men det hjalp at jeg hadde flere som støttet meg. Blant andre Gro Harlem Brundtland (Ap) og forretningsmannen Jannik Lindbæk, sier Gabrielsen.

Mer fra Dagsavisen