Innenriks

Følte skyld 
og skam 
etter terroren

22. JULI: Nesten halvparten av de 
overlevende fra Utøya har opplevd skyldfølelse, og nesten en av tre har skammet seg etter terroren, viser ny forskning.

- Jeg er enig i at for oss utenforstående høres det urimelig ut at man skal oppleve skyld og skam etter 22. juli, sier psykolog og forsker Helene Flood Aakvaag.

Det er kjent at mange ofre for vold og seksuelle overgrep kan slite med skyld og skam i ettertid, men også terrorofre kan få de samme følelsene. I en ny forskningsrapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) kommer det fram at mange av de over­levende etter terroren på Utøya 22. juli 2011 har slitt med skyld og skam i ettertid.

I løpet av de første månedene etter terroren ble 325 av de 490 overlevende intervjuet. Hele 44 prosent sa at de hadde opplevd skyldfølelse, og 30 prosent sa at de hadde følt på skam etter angrepet. Det var Dagens Medisin som først omtalte saken.

- Det er blitt forsket mye på skyld og skam etter traumatiske opplevelser, men stort sett etter andre typer hendelser og kriser, som seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner. Da har man funnet at en del opplever skyld og skam, men det er forsket lite på det samme etter terror­angrep, sier Flood Aakvaag som er hovedforfatter av artikkelen.

Helsepersonell

I studien kommer det også fram at det er en sammenheng mellom følelsene av skyld og skam, og posttraumatiske stressymptomer. Men hvorfor vet ikke ­forskerne.

- Vi kan ikke si noe om årsaksforhold eller hva som kommer først, men man kan tenke seg at sammenhengen er en del av sykdomsbildet. Det er viktig at helsepersonell bør være klar over at det er vanlig hos traumatiserte, sier Flood Aakvaag.

Hun har likevel noen tanker om hvorfor så mange har opplevd skyld etter å selv ha blitt angrepet.

- Dette var en hendelse som fikk veldig alvorlige konsekvenser. Det er et menneskelig instinkt å ile til å hjelpe. Det gjør at selv om det ikke er rimelig å forvente, er det ­menneskelig å føle at man burde ha hjulpet noen og prøvd å ­forhindre noe av det som skjedde. Det er åpenbart at ingen av dem som var på Utøya har noe skyld. Men uansett hvor urimelig det er, kan følelsene oppstå, sier psykologen.

Urimelige følelser

Det er forsket mye på følelsene skyld og skam etter andre traumatiske opplevelser som krig eller overgrep, men skyld og skam etter terrorangrep er det få tall på.

- Det ble gjort noe forskning på det etter Holocaust, men jeg har ikke sett noe mer, sier Flood Aakvaag.

Det er også vanskelig å ­sammenligne terrorangrepet på Utøya med andre store terror­aksjoner, som angrepet mot World Trade Center 11. ­september i 2001.

- 11. september fikk også veldig alvorlige konsekvenser. Mange opplever skyld og skam etter ulike hendelser, som krigsveteraner og overgrepsofre. Det er naturlig å tenke at det også kan forekomme etter andre alvorlige hendelser, sier psykologen.

Hun mener det aller ­viktigste med denne forskningen er å vise fram at også etter terror kan følelser som skyld og skam dukke opp.

- Det viktigste er å formidle til klinikere og andre som er i kontakt med overlevende at dette er følelser som kan oppstå selv om det virker urimelig, sier hun.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen