Innenriks

Flertallet avviser Listhaug-lov

KUNDELISTER:Høyre og Frp sier nei og samarbeidspartiene er skeptiske til forslaget fra Ap-nestor Martin Kolberg om lovpålagt åpenhet rundt PR-rådgivernes kundelister.

Kolberg, som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, vil ha en ny lov som forhindrer hemmelighold om tidligere kunder i PR-bransjen.

Bakgrunnen er at landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) jobbet som seniorrådgiver i First House fram til tirsdag i forrige uke. Hvem hun jobbet for er en hemmelighet, men det er kjent at First House har eller har hatt kunder i dagligvaremarkedet.

Kontrollansvar

Kolberg vil ha en innsynslov for å avdekke eventuelle interessekonflikter i slike tilfeller.

– Det er bare åpenhet som kan løse denne situasjonen, sier han til Dagsavisen.

Han legger til at kontrollkomiteen har som myndighetsoppgave å kontrollere forvaltningen og regjeringen.

Kolberg ser for seg en lov som sikrer at kontrollkomiteen får utlevert kundelistene til folk i regjeringsapparatet med bakgrunn fra kommunikasjons- og PR-bransjen ved utnevnelsen.

– Nekter den aktuelle kandidaten eller PR-firmaet å gå med på det, må vi vurdere om vedkommende kan utnevnes, sier Kolberg til Klassekampen.

Unødvendig

Høyre-profil og jurist Michael Tetzschner mener at Kolbergs lov vil innebære unødvendig arbeid:

– Det rene anstaltmakeri! Som advokat har jeg utført oppgaver for klienter – som for eksempel å sette opp et testamente – uten at det gjør meg til livslang agent for vedkommende av den grunn, sier han til NTB.

– Det kan ikke være slik at statsråder skal komme med utførlige lister over alle de måtte ha hatt en forbindelse til. Skal de levere lister over familie, venner og uvenner også? Dette blir etter hvert en parodi, sier han.

Tetzschner sier at det er Listhaugs arbeidsforhold til First House som er relevant, ikke hvilke kunder hun har jobbet for. Han mener kritikere som Kolberg og Sps Per Olaf Lundteigen henger seg altfor mye opp i prosess.

– Det er First House som har lønnet henne. Hun vil være inhabil dersom First House søker departementet om noe, men enhver statsråd har selv et ansvar for å vurdere egen habilitet, sier Tetzschner.

Kald skulder

Sju av regjeringens statssekretærer har bakgrunn fra PR-bransjen.

Jussprofessor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo er en av dem som tar til orde for økt innsyn, men blant partiene som bestemmer er det en lunken holdning.

I tillegg til Høyres avvisning, er både Frp, KrF og Venstre kritiske.

– Vi må se på helheten og ikke lage lover i affekt, sier KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen til Dagsavisen.

– Rent umiddelbart høres det ut som en dårlig idé, sier Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn til samme avis.

Frp-medlem i kontrollkomiteen Kenneth Svendsen mener at det er tilstrekkelig at Listhaugs kundelister er lagt fram for departementsråden.

Erna fikk se

Statsminister Erna Solbergs (H) høyre hånd, statssekretær Julie Brodtkorb (H), sluttet på dagen som administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået JKL da hun ble hentet tilbake til politikken av Høyre allerede under regjeringssonderingene.

Solberg har fått se Brodtkorps kundeliste, og begrunner det overfor Aftenposten med at hun er hennes sjef. Derimot vil Solberg ikke be om å få se kundelisten til Listhaug.

– Det er departementsråden som skal ta seg av dette. Jeg har stor tiltro til at landbruksministeren kjenner habilitetsreglene og kommer til å forvalte dette godt, sier hun.

Solberg sier at krav om åpenhet rundt kundelister ville ekskludere svært mange personer fra mange yrkesgrupper fra å bli statsråd.

– Vi kan ikke ha det slik i vårt samfunn at mange mennesker ikke kan gå inn i politikk fordi de har jobbet med, eller undertegnet på, at de har konfidensialitet overfor kunder. Det ville være synd, sier hun. (NTB)

Mer fra Dagsavisen