Nyheter

Flere 
skal få billigere 
barnehage

BARN: Skolebyråd Anniken Hauglie vil gi tusen familier med lav inntekt tilbud om billigere barnehage og aktivitetsskole.

- Målet er at flere barn fra familier med lave inntekter begynner i barnehage og deltar på aktivitetsskolen, både av hensyn til språktrening og av andre sosiale grunner, sier utdanningsbyråd i Oslo, Anniken Hauglie (H).

I dag legger byrådet fram det siste budsjettet før valget neste høst. Og skal vi tro Hauglie blir det en storsatsing på flere millioner kroner til Oslos barnehager.

Et viktig tiltak byrådet foreslår er å gi flere fattige familier billigere barnehage. I dag får du tilbud om redusert pris om familien tjener under 300.000 i året. Den grensa forslår Hauglie nå å øke til det som kalles G4, som i dag er på i overkant av 350.000 kroner.

- Beløpet har stått stille ganske lenge. Vi syntes det var for lavt, og ønsker å fjerne et hinder slikt at flere barn i familier med lave inntekter skal få muligheten til å gå i barnehage, sier Hauglie.

Mer om budsjettet: Jubler for nytt Tøyen-bibliotek

Sosial arena

- Vi vet at mange barn har godt av barnehage og skole, blant annet for å lære språket bedre og raskere, som gir et bedre utgangspunkt før de begynner på skolen. Og mange av skolebarna vil ha fordeler av aktivitetsskolen. AKS blir mer og mer innrettet den vanlige undervisningen, og det er en viktig sosial arena, sier hun.

Osloskolen har vært gjennom et stort løft de siste åra. Og gjentatte ganger har byrådsleder Stian Berger Røsland sagt at nå er det barnehagens tur med et kvalitetsløft. Det mener Hauglie dagens budsjett legger opp til:

- Det blir en satsing på innhold, og blant annet en IKT-satsing på 30 millioner, røper skolebyråden.

Mer om budsjettet: Foreslår økning, men kutter likevel

Gratis kjernetid

Et annet viktig tiltak for å gi familier med lav inntekt et barnehagetilbud, har vært gratis kjernetid i barnehage i enkelte bydeler. Nå har Hauglie begynt å diskutere med statlige myndigheter som står bak tiltaket om man kan forandre på gratisordningen.

- Bakgrunnen for gratis kjernetid var at det skulle få flere barn i barnehagen i områder med høy innvandring. Tanken mener jeg er veldig god, og vi ser at flere går lengre i barnehagen. Det er kjempebra. Men det er også mange barn i andre deler av byen som også ville hatt godt av å begynne tidligere i barnehagen, enten på grunn av språk eller andre forhold. Det er også litt prinsipielt problematisk at et offentlige gode er geografisk avhengig. Hvis noen vil flytte fra Bjerke til Sagene mister de et økonomisk gode. Da må vi stille spørsmålet om gratis kjernetid er med på å sementere motsetning, sier Hauglie.

Når den statlige ordningen nærmer seg slutten vil hun diskutere med rette myndigheter om man kan gjøre gratis kjernetid inntektsavhengig i stedet for geografiavhengig.

Roses av opposisjonen

Fra opposisjonen får Hauglie ros for å gi flere fattige muligheten til å sende barna i barnehage.

- Det er hyggelig med en rabatt for dem som er i det inntektssjiktet. Det er ikke mange hundre kroner, men for en alenemor med et barn i barnehagen og et i aktivitetsskolen treffer det bra, sier nestleder i Kultur- og utdanningskomiteen, Andreas Halse (Ap).

Han mener byrådet har fått et helt annet syn på barnehagen som sosialt utviklende arena de siste årene.

- For 15 år sida sa Stian Berger Røsland til Aftenposten at om noen er opptatt av barnehager må de stemme på andre partier. Det ville dagens byrådsleder aldri finne på å si. Det har kommet et helt annet fokus på barnehager i Oslo nå, drevet fram av den store nasjonale innsatsen under den forrige regjeringa. Samtidig ser vi at både andelen barnehagelærere og assistenter med fagutdannelse, og antall barn som faktisk får barnehageplass, ligger betydelig bak byer som Trondheim og Oslo, sier Halse.

Han slår fast at det fortsatt er avstand mellom byrådet og opposisjonen i barnehagepolitikken.

- Vi vil innføre to hovedopptak i året for å skaffe barnehageplass til langt fler. Og vi ønsker en kraftig øking av kompetanse. Vi vil ha langt flere barnehagelærere, og ikke minst satse langt mer på kompetanse blant assistentene, sier Halse.

stian.fyen@dagsavisen.no

Les også:

Mer fra Dagsavisen