Innenriks

Flere og flere unge uføre

Yngre nordmenn blir stadig oftere uføre, viser tall fra Nav. Men de blir ikke sykere, sier samfunnsforsker.

Ved utgangen av mars var det registrert 317 100 mottakere av uføretrygd, ifølge tall fra Nav som ble publisert i går. Det utgjør en økning på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Det er aldersgruppene under 55 år som står for økningen, mens de over 55 blir noe mindre uføre. Det bekrefter en langvarig trend i Norge, der yngre blir oftere og oftere uføre, mens eldre blir friskere. For aldersgruppen 18–29 år har uføreandelen økt fra 1,1 til 1,7 prosent på 10 år.

Helene Berg, forsker ved Proba samfunnsanalyse, har tidligere forsket på hvorfor så mange unge blir uføre. Hun forklarer at det i all hovedsak skyldes to grunner.

Ikke blitt sykere

– Det er først og fremst psykisk sykdom som gjør at unge blir uføre. Jeg tror ikke at flere unge nå enn før har så alvorlige sykdommer at man blir uføretrygdet. Men flere unge i dag får en diagnose for de samme problemene, noe man må ha for å få uføretrygd. Før i tida fikk ikke de unge noen diagnose for de samme problemene, forklarer Berg.

Selv om rapporten hun skrev med en kollega kom i 2009, startet trenden med økende grad av unge uføre allerede i 1994, og hun kan ikke se at det har kommet noen nye momenter som forandrer konklusjonene fra for sju år siden.

– Det andre er at arbeidslivet har endret seg, og fortsatt endrer seg, på en måte som gjør det vanskeligere for unge med psykiske problemer å få innpass. Det handler ikke nødvendigvis om kompetanse, men det er få jobber der man slipper å «by på seg selv» og slipper mye kontakt med andre. Det er nettopp sånne ting psykisk syke har problemer med, sier Berg.

– Hvis man tenker på unge på utsiden av samfunnet og med alvorlig psykisk sykdom tidligere, så ble de gjerne forsørget av familien eller fikk sosialhjelp, legger hun til.

Tøffere å være ung

Det var unge under 30 år hun og kollegaen skrev om.

– Noen mener at det er tøffere å være ung nå enn før, og at det er en grunn til at flere unge har problemer. På en måte er det det vi sier, men unge har ikke blitt sykere var vår konklusjon. Det er også en positiv side ved at flere får oppfylt rettighetene sine, selv om det er forferdelig trist, sier Berg.

Også Nav-direktør Sigrun Vågeng er bekymret for de unge uføre.

– Det bør være mulig å legge til rette for at flere unge med helseutfordringer kan delta i arbeidslivet. Det er et stort tap for både den enkelte og samfunnet når uføretrygd blir utfallet så tidlig, skriver Nav-direktøren i en pressemelding torsdag.

Mer fra Dagsavisen