Annonse
FLEKSNES: Arne Hole valgte å kalle båten sin opp etter en figur av Rolv Wesenlund.

Fleksnes på egen kjøl

Flere og flere båter kalles opp etter tegnerserie- og TV-figurer.

Annonse
Innenriks

Båteier Arne Hole er stor tilhenger av figurene til den avdøde komikeren Rolv Wesenlund.  Derfor har han valgt å oppkalle båtene han har eid opp gjennom årene etter figurer fra «Fleksnes». 

En tresnekke han eide for mange år siden fikk navnet Marve. Da han byttet til en annen tresnekke fikk denne navnet Moder’n. 

– Første navnet ville jeg skulle være noe jordnært og norsk. Så da ble det fornavnet Marve først. Neste tresnekke fikk et litt finere navn, sier han. 

Byttet navn

Da han oppgraderte til en «tupperwarebåt» for noen år siden måtte navnet holdes i familien. Derfor heter denne Fleksnes. 

Han forteller at en del folk smiler og peker når han kjører forbi dem i Middagsbukta. Men da Hole fikk båten het den noe helt annet, nemlig Anna Maria. 

– Man skal vel ikke forandre navn på båter egentlig. Men jeg synes Anna Maria var litt kjedelig. Navnet Fleksnes ga båten mer sjel, sier han. 

Hvordan reglene egentlig er på båtnavn er han ikke sikker på. Annet enn at han har hørt at navnet skal følge båten, og dermed ikke endres. 

Det er mange myter rundt båter og navn. En av dem er at det vil bringe ulykke å bytte navnet til en båt. Mens andre mener at kvinnelige båtnavn er lykkebringende.

Navneliste

If Skadeforsikring har sammen med Småbåtregisteret laget en søkbar liste over Norges mest populære båtnavn. Nesten 80.000 båter er registrerte, og 35.000 av dem har unike navn.  

De vanligste båtnavnene i Norge er tradisjonelle navn som Svanen og Terna, samt en rekke kvinnenavn. Aurora er det mest brukte kvinnenavnet på båt, og er populært i alle fylkene. 

Men flere båter oppkalt etter tegneseriefigurer tøffer nå også rundt på norske fjorder.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Andeby

Innbyggerne i Donald Ducks hjemby, Andeby, er godt brukte båtnavn. Dolly, Doffen og Pluto er de mest populære av disse. 

Men også norske tegneserier er representert på sjøen. Både Nemi og Pondus er benyttet flere ganger.

Heldigvis er også flere flytende superhelter klare til innsats på vannet: Batman, Supermann, Arrow og Flash ferdes mellom norske holmer og skjær, ifølge Båtnavnlista.

– Tegneseriefigurer og superhelter er en kategori innen populærkulturen som helt tydelig inspirerer båteiere, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If i en pressmelding.

Mange norske båteiere har også humor, og flere har valgt å gi båtene sine gøyale navn. Blant dem er Cash Flow, Mot Fruens Vilje, Rykk og Napp og Costa Plenty. 

Annonse