Innenriks

- Fisken tilhører folket

KYSTOPPRØRET: Fiskere og politikere anklager milliardæren Kjell Inge Røkke for å rane fisk og arbeidsplasser fra lokalsamfunnene i nord.

- Det Røkke gjør med fisken og kvotene er et ran. Han holder prisene nede og hindrer arbeidsplasser ved kysten, sier ordfører i Hammerfest kommune, Alf Einar Jakobsen (Ap).

I går var Eidsvolls plass foran Stortinget full av flere hundre demonstranter i «Kystopprøret». Flere hadde flydd til hovedstaden fra Lakselv og andre steder i Finnmark for å vise sin misnøye mot at arbeidsplasser langs kysten forsvinner når fisk sendes utenlands for foredling - i stedet for å føres inn til land lokalt.

På bannere og løpesedler blir Røkke framstilt som en sjørøver. Milliardæren er tegnet med en pistol i den ene hånda og hodeskalle i den andre. Parolene er klare: «Stopp piratene» og «Gi fisken tilbake til kysten!»

Får sparken

- Når storkapitalen vil ta fra fellesskapets ressurser, må vi si ifra, sier ordfører i Gamvik kommune Inga Manndal (SV).

Temperaturen i fiskestriden har økt i takt med at nye arbeidsplasser er truet. I Mehamn får 25 ansatte ved Norway Seafoods foredlingsanlegg oppsigelsene i posten denne uka. I Politisk kvarter på NRK i går ga Manndal beskjed til kyst- og fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) at hun ikke ville høre mer «pisspreik». Jakobsen mener leveringsplikten til båtene som Røkke kjøpte i 2005, nå er fullstendig utradert.

Leveringsplikt

Men hvordan ble Røkke så upopulær langs kysten?

Vi skrur tida tilbake til 2000-tallet, da Røkke sikret seg rettighetene til fisken. En sterk allianse mellom finnmarkskommuner, Arbeiderpartiet og LO støttet Røkkes vei til kvotene. Forutsetningen var at Røkke skulle holde liv i lokale arbeidsplasser og kystsamfunn gjennom leveringsplikten. Røkke omtalte i 2005 leveringsplikten som «bærebjelken i samfunnskontrakten» som ga ham tilgang til fisken.

Siden er leveringsplikten blitt pulverisert. Det påpeker blant annet professor ved fiskerihøyskolen i Tromsø, Torbjørn Trondsen. Røkke sender stadig mer fisk til land med lavere kostnader, samtidig blir fiskemottak lagt ned langs kysten.

Sender fisken ut

Ifølge Dagbladet ble to tredeler av torsken som var ment å holde liv i filetanlegg i Nord-Norge i 2013, sendt til det globale markedet av Røkke-selskapet Havfisk. Nå vil fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) gå helt tilbake til 2006 og granske hva som skjedde med leveringsplikten.

Dagsavisen ba i går Kjell Inge Røkke kommentere saken. Men kommunikasjonsdirektør i Aker ASA, Atle Kigen, henviser til Norway Seafoods for kommentarer og sier Røkke ikke vil uttale seg.

Konsernsjef Thomas Farstad i Norway Seafoods sier de vil videreføre aktiviteten i sju av åtte kommuner, og er ikke enig i framstillingen til demonstrantene.

- «Kystopprøret» er en politisk markering av retningen i fiskeripolitikken. Vi forholder oss til de rammevilkårene som politikerne bestemmer, og vil ikke kommentere aksjonen, sier Farstad.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Røkkes fiskekvoter

På 1990-tallet fikk Aker Seafoods ASA tillatelse til å overta rundt 30 fiskekvoter mot å kjøpe flere fiskemottak langs kysten.

Selskapet forpliktet seg også til å levere og bearbeide fisken på disse mottakene.

Ifølge en forskrift fra 2003 er leveringsplikten en tilbudsplikt. Fartøy med leveringsvilkår skal tilby fangst til anlegg på det stedet som er oppgitt i de individuelle vilkårene.

Dersom et anlegg ikke ønsker å ta imot fangst, skal fangsten tilbys anlegg i en nærmere bestemt region. Dette kalles sekundær leveringsplikt. Først når ingen i regionen vil kjøpe råstoffet, kan det omsettes fritt.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen