Innenriks

Ferdigretten din kan være halalkjøtt

Uten at du vet det, risikerer du å spise kjøtt fra religiøst slaktede dyr som ikke bedøves før de slaktes.

Av. Hans Christian Paulsen / Vårt Land

– Slik det er i dag er det ikke noe krav til å merke opprinnelsesland i foredlede kjøttprodukter eller på restaurantkjøtt, og derfor har vi ingen oversikt over om det vi spiser i Norge er slaktet med eller uten bedøvelse, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge og veterinær Åshild Roaldset.

Hun forteller at de har arbeidet for bedøvelse i forbindelse med slakt siden 1800-tallet. Religiøs slakting uten bedøvelse innebærer at strupen på dyret kuttes mens det er ved full bevissthet. Dermed vil det også oppleve stor smerte.

Det er ikke regler mot å importere kjøtt fra dyr som er slaktet uten bedøvelse, så lenge andre importkrav er oppfylt. Derfor kan slikt kjøtt ende opp i kjøttprodukter du handler i butikken eller når du spiser på restaurant, opplyser Mattilsynet til Vårt Land. Dyrebeskyttelsen i Norge ønsker et forbud mot import av kjøtt der dyret ikke er bedøvet før slakting, og fram til et forbud er på plass vil de ha «etisk merking» av kjøttet – slik at forbrukeren vet hvordan dyret er blitt slaktet.

Les også: Muslimsk råd mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet

Ferdigmat

Roaldset mener at kjøttprodukter som brukes i ferdigmat er et sted hvor det kan finnes kjøtt fra dyr som har blitt slaktet uten å ha fått bedøvelse først.

– Jeg tror forbrukerne kan bli lurt når de spiser ferdigmiddager. Det er ingen krav til slaktemetode på importert kjøtt og dermed tror jeg ikke produsentene av ferdigmiddager har oversikt over hvordan dyrene som blir brukt er slaktet, sier Roaldset.

Hun peker på at det for eksempel i Storbritannia er tillatt med religiøs slakt uten bedøvelse.

– Vi kan jo bare lure på hvor et eventuelt overskuddskjøtt fra religiøs slakt uten bedøvelse i utlandet blir av, sier hun.

Frobrukeropplysning

Norges største kjøttprodusent, Nortura, sa i 2017 opp en avtale med Islamsk Råd Norge (IRN), der IRN sertifiserte halalkjøtt før slakting. Vårt Land har tidligere denne måneden skrevet at muslimer etterlyser en sertifiseringsordning.

Sertifiseringen besto den gang i lesing av en takknemlighetsbønn for dyret under bedøving. IRN fikk én krone for hvert kilo sertifisert kjøtt, noe som var en betydelig inntektskilde for organisasjonen.

Manglende sertifisering kan føre til økt import av halal-kjøtt som er slaktet uten at dyret er bedøvet, og økt import av slikt kjøtt kan bidra til normalisering av slakting uten bedøvelse, mener Roaldset.

– Derfor er etisk merking av kjøttet nødvendig. Det må være helt tydelig for forbrukeren at kjøttet de velger å kjøpe er fra et dyr som er slaktet med en utdatert metode der dyret kjenner frykt, smerte og lukten av blod i flere minutter etter at strupen er skåret over, sier hun.

Mange tonn

På nåværende tidspunkt er det ikke aktuelt for Nortura å begynne med sertifisering av halalkjøtt igjen.

– Vi har ingen ny aktør som er aktuell for å sertifisere halalkjøtt hos oss. Vi er innstilt å gjøre dette på egen kjøl, skriver Cornelia Koppang Henriksen i Nortura i en e-post.

Årlig importerer organiserte trossamfunn mange titalls tonn halal – og kosherkjøtt til Norge. Den totale trossamfunnskvoten for halalkjøtt er 30 tonn årlig, mens den er 15 tonn for kosherkjøtt.

– Halalkvoten kom i 2015. Jeg har ikke tall for 2015 foran meg men de andre årene er kvoten brukt fullt ut. I år er hittil 21 tonn av kvoten brukt. Om lag halve kvoten av kosherkjøtt brukes årlig, sier Martin H. Inderhaug i Landbruksdirektoratet.

Inderhaug forteller at nesten alt kjøttet kommer fra Tyskland og Danmark.

Mer fra Dagsavisen