Innenriks

Faren 
får ros

TOK ANSVAR: Etter at den ene sønnen ble drept i Syria, har faren vært bekymret for de to andre sønnene sine. Derfor tok han kontakt med politiet, og i går ble de pågrepet av PST. Nå får han ros.

- Han viser vei for andre foreldre. Det er viktig at de tar affære før det går så langt av barna tyr til vold mot andre eller selv blir drept, sier Sylo Taraku, generalsekretær i organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold).

Så sent som i mars oppfordret PST-sjef Benedicte Bjørnland til en bred mobilisering for å få stanset radikaliseringen av personer bosatt i Norge.

- Arbeidslivet, helsevesen, skoler, barnevern, lokalt politi, religiøse trossamfunn og frivillige organisasjoner må se sitt selvstendige ansvar. Det trengs et taktskifte, sa Bjørnland under framleggelsen av PSTs trusselvurdering for 2014.

Også foreldre må være seg sitt ansvar bevisst, understreker Taraku.

- LIM vil oppfordre foreldre til å søke hjelp når de ser at barna blir del av et radikalt miljø. Det kan være aktuelt å søke hjelp fra ulike instanser, slik som Barnevernet når barna er under 18 år. Imamer kan også snakke ungdommene til fornuft, sier han.

- I tillegg bør PST være et organ man kan prøve å melde sin bekymring til. Det er viktig å få fram at PST ikke bare er til for å arrestere og straffe. PST kan også være en samtalepartner som kan bidra på flere måter.

- Ville slutte seg til ISIL

De to brødrene på henholdsvis 24 og 27 år, ble pågrepet samtidig som PST også pågrep en 29 år gammel mann. Pågripelsene skjedde i Bærum og i Oslo. Brødrene er født i det tidligere Jugoslavia, mens 29-åringen er født i Somalia. Alle tre er norske statsborgere.

- To av de tre er siktet for å ha deltatt som fremmedkrigere i Syria på et tidligere tidspunkt. Alle er siktet for å planlegge å slutte seg til ISIL i nær framtid. Og to av dem er siktet for annen materiell støtte til ISIL, sier avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST til NTB.

ISIL, «Den islamske staten i Irak og i Levanten», er en utbrytergruppe fra al-Qaida, og ble oppført på FNs terrorliste i fjor. Også PST anser gruppen som en terrororganisasjon i henhold til norsk strafferett.

PST vet ikke sikkert at to av de pågrepne har kjempet for ISIL i Syria tidligere, men det er «i hvert fall skjellig grunn til mistanke», sier Glent.

29-åringen og den eldste broren skal være de to som PST mistenker å ha kjempet i Syria.

Les også: Kan havne i krig mot hverandre

- Preventiv effekt

Også i februar siktet PST en person for å ha deltatt i kamphandlinger sammen med ISIL, men aldri før har PST siktet noen som ikke har kjempet i Syria før. Glent sier i den forbindelse at pågripelsene har et «avverge-element.»

Han håper at siktelsene «vil ha en preventiv effekt» på personer som går med planer om å slutte seg til ISIL og andre terrorgrupperinger.

- Jeg snakket med politiet for to-tre uker siden. Jeg søkte hjelp fra staten, og i dag har staten hjulpet meg veldig, sier faren til de to brødrene til VG.

- De har blitt hjernevasket, det var helt katstrofe, sier han også.

Brødrenes 25 år gamle bror ble skutt og drept i Syria i april. Han skal da ha vært tilknyttet ISIL.

- Etter at han ble drept har faren vært bekymret for de andre brødrene fordi de også var del av et radikalt miljø, forteller Sylo Taraku, som selv kjenner faren.

Han fikk nyheten om pågripelsene under et besøk i Kosovo. Der har han vært en av mange deltakere på en konferanse om interreligiøs dialog, i regi av regjeringen der.

- Radikalisering på Balkan og i resten av Europa var et av temaene som ble tatt opp, forteller Taraku.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen