Innenriks

Får vi solbær uten farge?

Sommeren blir varmere og våtere. Det påvirker kvalitet og farge på bærene vi dyrker i hagen. Kanskje vi ender opp med fargeløse solbær?

– Vi vet at høyere temperatur påvirker fargen på solbær. Og ender vi opp med fargeløse solbær, er det vel ingen som vil dyrke det lenger? Fargen har mye å si for bærene, sier førsteamanuensis Siv Fagertun Remberg, Institutt for plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Tar livet av humler

Forsøk

– Vi har gjort forsøk hos oss, hvor vi har hatt solbær og bringebær i veksthus, hvor vi har sett på blant annet temperatur, og daglengde, og hvordan det påvirker kvalitet i bærene. De har stått ute og blitt pollinert naturlig, før vi har tatt dem inn rett før de modnes. Vi har hatt dem under ulike temperaturer, og vekslet mellom lys og mørke. Daglengde hadde ikke så stor effekt på kvalitet, men det viste seg at lav temperatur har en positiv påvirking på C-vitaminet andre antioksidanter i solbæret, sier hun.

LES OGSÅ: Furet, værbitt under vannet

Forskning

Men hvordan er plantene tilpasset det norske klimaet, og hva gjør vi for å møte utfordringer ved klimaendringene? NMBU studerer hvordan nedbør og temperatur påvirker kvaliteten i plantene og produktene.

Solbær utvikler ikke farge ved høy temperatur – hvorfor det? Lave temperaturer gjør at bringebærarter blir stappfulle av vitamin C.

Dette er en del at tematikken ved Forskningsdagene, som arrangeres denne uka.

Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise fram sin virksomhet for allmennheten på nye og spennende måter.

LES OGSÅ: Sommerens vakreste summetone

Eplehøst

– Jeg snakket med en som har solbær på hytta, og hun var veldig fornøyd med at det blir mer C-vitamin i bærene ved lavere temperaturer, sier Siv Fagertun Remberg.

I fjor sommer var det godt og varmt hele sommeren, noe ikke minst epledyrkerne fikk glede av.

– Vi hadde en lag og fin sommer, og en god høst. Da fikk vi en mye lengre vekstsesong enn vanlig, og eplene fikk en mye finere farge, sier hun.

LES OGSÅ: 75 prosent av all matdyrking er avhengig av at humler og bier gjøre jobben sin

Beskyttes

Selv om det har vært mye nedbør i år, har det vært et veldig godt blåbærår.

– Uten at vi helt vet hva det skyldes, sier Siv Fagertun Remberg .

– Hvilke matplanter bør vi være mest bekymret for, når det gjelder klimaendringer?

– Det er ingen grunn til å være bekymret, men vi må være i forkant av hva som kommer til å skje. I år har det vært mye nedbør og kjølig, og det har gått utover avlingene, sier hun.

– De som dyrker frukt, bær og grønnsaker må ta sine forholdsregler. Vi ser at stadig flere legger plasttunneler over avlingene, for å komme unna mye nedbør. En epledyrker i Lier har satt opp haglenett over trærne, for å beskytte dem. Klimaet har endret seg, og det kommer et kuldedrag over området, noe man tror har ført med seg mer hagl, sier hun.

Men forholdsreglene koster, og til sjuende og sist er det forbrukerne som må betale.

– Det blir en dyrere produksjon. Vi skal være glad det er noen som gidder å dyrke, De står foran mange utfordringer i dette landet. Vi ligger langt mot nord, og vi vet aldri hvordan sommere vil bli. Da må avlingene beskyttes, enten det er med plasttunneler, tak eller nett, sier hun.

LES OGSÅ: Bienes hemmelige død

Dårlig med hvete

En sommer som i år, får kornbøndene til å rive seg i håret.

– Mye nedbør er heller ikke bra for hveten, sier hun.

Hvetemelet vi kjøper i butikken består i gode år opp til 70 prosent norsk hvete. resten er importert.

– På våte somre, som i år, blir avlingen mye dårligere og andelen importert hvete mye større, sier Fagertun Remberg.

Mer fra Dagsavisen