Innenriks

Får jobbsjanse gjennom Vålerenga

JOBBSJANSE: Vålerenga gir dem sjansen til å komme ut i arbeidslivet, men de trenger ikke holde med laget. Selv en LSK-supporter har fått jobbsjansen.

Får jobbsjanse gjennom Vålerenga

JOBBSJANSE: Vålerenga gir dem sjansen til å komme ut i arbeidslivet, men de trenger ikke holde med laget. Selv en LSK-supporter har fått jobbsjansen.

Jobbsjansen gir arbeidstrening til ungdom mellom 17 og 25 år som står uten arbeid eller skoleplass. Ungdommene får først fire uker med kartlegging, kurs og kompetanseheving i Vålerenga Fotball. Deretter har de en delt arbeidstrening med en eller to dager i uka i Vålerenga Fotball, og tre til fire dager ute i en bedrift. Jobbsjansen har to opptak i året, og tar inn cirka 17 ungdommer hver gang.

Halv million

Så bra fungerer prosjektet, at byråd for helse- og sosiale tjenester, Øystein Eriksen Søreide, tok med seg en bevilgning på en halv million kroner, da han tok turen til VIF-brakka på Valle i går.

- Vi startet med dette i 2006, og har nå tre sosiale prosjekter i klubben. «Vålerenga mot Rasisme, «Jobbsjansen», og «Inkluderingsprosjekt», sier daglig leder for samfunnsavdelingen i Vålerenga, Lars Eirik Eggen, til Dagsavisen.

I dag er det fire og et halvt årsverk, som jobber med samfunnsansvar.

- Vi startet med jobbsjansen i 2006, og plukket da, naturlig nok, ut 11 kandidater, med ulik bakgrunn. Felles for alle er at de er registrert hos Nav, sier han til Dagsavisen.

- Den gang var Hafslund generalsponsor, og vi startet prosjektet sammen med dem. Av de 11 som var med, fikk ni jobb i Hafslund etterpå, sier han.

Selv om det er Vålerenga Fotball, som står bak prosjektet, er det ingen krav til å holde med laget.

- I fjor var det en som hadde sesongkort på Åråsen hos oss. Noe som gikk veldig bra. Vi har også hatt en Lynsupporter på «Jobbsjansen», og en som holdt med Viking, sier han.

- De må ikke ha fotballinteresse for å være med, men vi pleier å overbevise dem om å holde med riktig lag, sier han med et smil.

Fullført

Abdirashid Hirsi (18) og Alexander Nøristorp (22) har begge fullført videregående skole, men visste ikke helt veien videre etter det. Nå får de arbeidstrening gjennom Vålerenga Fotball, og deres samarbeidspartnere.

- Jeg hadde tenkt til å ta et friår etter videregående, og jobbe, men det var ikke lett å få jobb, sier Abddirashid Hirsi.

Så hørte han om jobbsjansen til Vålerenga.

- Jeg har spilt fotball for Vålerenga tidligere, og da jeg fikk vite mer, bestemte jeg meg for å søke, sier han til Dagsavisen.

Vil ta utdannelse

Nå jobber han for G-Max fire dager i uka, og er en dag på Valle, hvor han deltar i ulike aktiviteter.

- I dag skal vi Bryn skole, hvor vi har uteaktiviteter for femte- og sjetteklassinger, sier han.

Selv har han planer om å ta en ingeniørutdannelse, når han er ferdig i Vålerenga.

- Her har jeg noe å gå til hver dag, og jeg får verdifull opplæring i å jobbe. Men også i praktiske ting som å skrive søknader og CV-er, sier han.

Alexander Nøristorp har også fullført videregående, og drømmer om en politiutdannelse.

- Men jeg tok feil fag på videregående. Jeg valgte IT, og det var ikke noe for meg. Og for å komme inn på voksenopplæringen må jeg være 25 år. «Jobbsjansen» i Vålerenga Fotball gir meg verdifull erfaring i yrkeslivet, sier han til Dagsavisen.

70 prosent

Siden oppstarten i 2006, har nesten 300 ungdommer vært innom «Jobbsjansen». Av disse har 70 prosent fått jobb eller kommet tilbake til skolebenken.

- Prosjekter som har til hensikt å hjelpe unge til å komme ut i arbeidslivet eller tilbake på skolebenken, er noe av det mest verdifulle vi gjør. Jobbsjansene som Vålerenga står bak, er et eksempel på et tiltak som har noe for seg, sier byråd Eriksen Søreide.

Som riktignok ikke hadde med seg noen sjekk eller en koffert med kontanter.

- Selv om dette tilskuddet ikke er endelig formelt vedtatt, kan dere nok regne med pengene og planlegge deretter, sier Eriksen Søreide, henvendt til Lars Eirik Eggen.

- Vi er veldig takknemlige for dette tilskuddet. Ofte er det slik at vi søker om et tilskudd på høsten, og ikke får svar før på våren. Det gjør det vanskelig å holde aktivitetene ved like. Nå vet vi at vi kan ha pengene til neste års budsjett. Det gjør det lettere å videreføre arbeidet vi driver med, sier Eggen.

tom.vestreng@dagsavisen.no

«I fjor var det en som hadde sesongkort på Åråsen hos oss. Noe som gikk veldig bra.»

Lars Eirik Eggen, leder for Vålerenga samfunn

Vålerenga samfunn

Vålerenga mot Rasisme gir barn, unge og voksne i Oslo gratis fritidstilbud, for de vet at idrett integrerer, og at klubben er med å fremme gode holdninger.

Jobbsjansen gir verdifull arbeidstrening til personer som av ulike årsaker står utenfor arbeidslivet.

Inkluderingsprosjektets formål er å være ledende innen fattigdomsproblematikk og integrering.

Kilde: Vålerenga

Mer fra Dagsavisen