Innenriks

Får full støtte fra fylkestoppene

Fylkesledere i Høyre mener Norge heller må bidra med humanitær hjelp til Syrias nærområder enn å tallfeste å ta imot 10.000 kvoteflyktninger.

Bilde 1 av 4

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Etter at Arbeiderpartiets forrige helg vedtok at Norge skal ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger, er det i realiteten flertall på Stortinget for dette. Det setter statsminister Erna Solberg i en skvis.

Frp er imot, og Solberg selv har uttalt at hun mener det er mer effektivt å bruke pengene i Syrias nærområder, men samarbeidspartiene kan gå sammen med Ap og tvinge regjeringen til å lystre.

Solberg har imidlertid full ryggdekning hos sine egne: Dagsavisen har snakket med 16 av 19 fylkesledere. Av disse sier 15 fylkesledere nei til at Norge skal vedta å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger. Én er i tvil.

Les også: Erna Solbergs store test

Hjelpe nært

Flertallet mener det er mer fornuftig å hjelpe i nærområdene.

– Det er over fire millioner flyktninger i Libya, Syria og Irak, da må vi gjøre noe som monner og vri hjelpen dit, sier Kristin Ørmen Johnsen, som er leder i Buskerud Høyre, og som nylig har vært på møte i Europarådet, hvor flyktningproblematikken sto på dagsordenen.

– Det er unaturlig å sette et tak på 10.000 flyktninger. Norske kommuner klarer ikke per i dag å ta imot de flyktningene som allerede er kommet til landet, sier hun.

– Bør gjøre mer

Elin Agdestein i Nord-Trøndelag mener Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger, men synes 10.000 er for høyt:

– Vi må ikke drive med overbudspolitikk. Jeg vil utfordre de andre partiene til å vise hvordan de skal finansiere dette og gjøre kommunene i stand til å ta imot så mange flyktninger, sier hun.

Liv Kari Eskeland, som er ordfører i Stord og fylkesleder i Hordaland, er i tvil.

– Jeg ser hvor vanskelig det er å bosette de som har fått opphold. I min kommune tar vi imot 30–60 personer i året. Når vi gjør det, har vi ansvar for at disse menneskene blir tatt imot på en god måte. Norske kommuner gjør så godt de kan, likevel sitter over 6000 på mottak og venter. Derfor er jeg i tvil, sier Eskeland.

Les også: – Norge bør ta imot 10.000 syriske flyktninger

Problem i kommunene

Nettopp bosettingssituasjonen er Høyre-politikernes fremste argument mot tallfestingen av nye 10.000 syriske flyktninger.

– Vi kan ikke bare fylle opp asylmottakene, vi må se på hva kommunene mestrer. At vi kan tilby kvalitet er viktigere enn antall, sier leder Geir Ove Vegsund i Møre og Romsdal Høyre.

Ap-kritikk

Fylkeslederne mener det vil ha større effekt om midlene rettes mot humanitær bistand i de konfliktfylte områdene.

– Når man vedtar ny politikk er det viktigste at man gjør det som vil gi best effekt, og det vil være å hjelpe flyktninger der de er, sier fylkesleder i Rogaland Sveinung Stensland.

– Under vår regjering har det vært bosettingsrekord i kommunene. Her har Ap og Sp-kommunene vært blant de mest tilbakeholdne, legger han til.

Flere stusser på at det samme Ap som applauderer for å ta imot 10.000 syriske flyktninger, ikke gjøre en større innsats når det gjelder bosetning.

– Jeg må si at jeg blir litt irritert, sier leder av Vestfold Høyre Alf Johan Svele.

– Det er lett å la seg rive med av den hjerteskjærende flyktningsituasjon i Syria, men her håper jeg flere kan gå i seg selv, og ta ansvar når det gjelder bosetning, sier leder av Telemark Høyre, og KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Les også: 

Stoler på ledelsen

Regjeringspartiene og sentrum må nå forhandle om de syriske flyktningene. Det kan bli en debatt allerede i mai, når revidert nasjonalbudsjett skal vedtas. Fylkeslederne har full tiltro til ledelsen.

– Venstre og KrF sitter ikke i regjering, men at det er et flertall for dette, må vi ta til etterretning, sier Johnsen i Buskerud.

Mens enkelte er villig til å godta et nederlag i Stortinget.

– Høyre ønsker å hjelpe, derfor er det ingen stor krise om vi går på et nederlag i denne saken, sier Vegsund i Møre og Romsdal.

Ordførerkandidat i Trondheim, og leder for Sør-Trøndelag Høyre, Yngve Brox håper de norske partiene kan stå sammen om en ansvarlig politikk.

– Nå håper jeg at Stortinget kan slutte å drive spill om en så alvorlig sak, og sier Brox.

Mer fra Dagsavisen