Innenriks

Evakuerte advares mot å flytte hjem

Skjåk kommune og politiet viser til fare for jordras.

Flere veier i Sogn og Fjordane og Oppland var natt til mandag fortsatt stengt som følge av høy vannstand og ras. Mandag morgen ble noen av disse veiene åpnet igjen. Flere steder jobbes det på spreng for å forebygge skader.

I Skjåk er 94 personer evakuert fra sine boliger på grunn av vannmengdene. Litt før klokka sju mandag morgen opplyste kommunen på sine nettsider at flommen ser ut til å ha nådd toppen, og at den nå er på retur.

Både kommunen og politiet advarer de evakuerte mot å flytte hjem nå, blant annet på grunn av fare for jordras når vannet trekker seg tilbake og trykket i bakken blir borte.

Kommunen ber befolkningen om å spare på vannet og fortsatt koke drikkevannet.

Store vannmengder

Det er store vannmengder i flere vassdrag på Vestlandet, blant annet i Stryn, Luster, Årdal og Aurland. Også i Luster har flere blitt evakuert. Mange har fått vann i kjelleren, og flere veier er stengt.

Varselet om flomfare er ifølge varsom.no fortsatt på oransje nivå for Hordaland, Sogn og Fjordane og Ottavassdraget i Oppland mandag. Flomvarselet for Gudbrandsdalslågen er satt til gult nivå.

I Hordaland truer vannmassene ifølge Bergens Tidende Opo bru på riksvei 13 midt i Odda sentrum. Broen er fortsatt stengt etter at den har fått seg en knekk av vannmassene som fosser nedover elven.

Nattejobbing

Mange broer og veier er også stengt langs elva Otta i Oppland. I løpet av søndagskvelden steg vannet i elva med 40 centimeter i Sel kommune, og ifølge Gudbrandsdølen Dagningen er det nå på nivå med normal vårflom.

I Skjåk ble det natt til mandag arbeidet med å sikre elvebredder mot leirskred og flom, fremdeles i sidelengs striregn. Alle rundballer ble fjernet fra elvebredden, og alle campingvogner på Otta camping ble fraktet vekk fra den stigende vannlinjen.

Isolert

Det er allerede varslet at skoler og barnehager i Skjåk er stengt mandag som følge av flommen. Søndag måtte folk i opplandskommunen evakueres med traktor på grunn av de enorme vannmengdene rundt husene deres, noe som ble omtalt i lokalavisen Fjuken. Noen ble også evakuert med Forsvarets helikopter.

– Jeg er en godt voksen kar, men jeg har aldri opplevd noe lignende, sa Skjåk-ordfører Elias Sperstad (Sp) til NTB.

Skjåk er en av de hardest rammede kommunene i flommen. Kommunen er en av flere som har satt krisestab, og det er opprettet to evakueringssentre hvor folk innkvarteres.

– Jeg vil beskrive industriområdet i Bismo som et kriseområde. Det er vann over alt, sier Sperstad.

Søndag var 30 innbyggere i Luster kommune i Sogn og Fjordane ikke bare isolert – de hadde også mistet strømmen.

– Det er fortsatt 20 stykker som er isolert på to plasser. Elven stiger markant, særlig Fortunselva, og vi følger med på situasjonen, sa ordfører Ivar Kvalen i Luster kommune til VG sent søndag kveld.

Steinras

I 23-tida søndag gikk et steinras over fylkesvei 53 på vestsiden av Finnsåstunnelen i Årdal i Sogn og Fjordane. Ifølge politiet fikk en bil materielle skader, og fylkesveien vil være stengt mellom Fodnes og Årdalstangen på grunn av raset, tidligst fram til det er gjort en vurdering av området klokka 11 mandag.

Mens flomfaren ble oppgradert til rødt nivå i Indre Sogn og øvre del av Ottavassdraget søndag, er farenivået senket til gult for hele området mandag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen