I dette området ble ei 18 år gammel jente overfalt og voldtatt i 2011. Gjerningsmannen løp mot Hellerudgrenda. Politiets teori er at han var på vei hjem og bor i området. FOTO: MIMSY MØLLER

Et titalls menn nekter å avgi DNA

KRIMINALITET: I den pågående jakten på en serievoldtektsmann er flere hundre menn Oslo øst blitt bedt om å avgi DNA. Flere titalls menn har nektet. - Vi synes det er påfallende at så mange nekter å hjelpe politiet i å oppklare en så alvorlig sak.

Det sier politioverbetjent Harald Skjønsfjell i Kripos. Politiet kan ikke pålegge noen å avgi DNA uten at det er «skjellig grunn til mistanke».

- Dette er basert på frivillighet. Politiet må respektere at enkelte ikke ønsker å avgi prøve, sier Skjønsfjell.

Kripos har forsikret at DNA-prøvene kun vil bli brukt i denne konkrete saken - og bli slettet etterpå. Brev om å avgi DNA frivillig er sendt til flere hundre menn i den aktuelle aldersgruppe og i et begrenset geografisk område rundt Oppsal/Hellerud.

- Her er det snakk om å bli utelukket som mistenkt. Likevel har flere titalls menn i alle mulige yrker nektet å avgi DNA, sier Skjønsfjell.

- Hvilke grunner oppgir de?

- Alle mulige årsaker. Noen er prinsipielt imot å avgi DNA. Andre oppgir personvernhensyn. Andre igjen kan være redd for at politiet har deres DNA i andre saker eller vil bruke det i framtida. Og noen begrunner det ikke. Men ettersom vi har gått så bredt ut, har vi vært nødt til å følge opp og kontakte alle som ikke ønsker å avgi DNA-prøve. Fordi det har vært så mange har det vært et tidkrevende og omfattende arbeid, sier Skjønsfjell.

 

Utløste nye tips

Etter at Dagsavisen 11. februar februar i år skrev at politiet i 10 år har sittet på DNA fra samme serieovergriper uten å finne ham, utløste det nye observasjoner og tips til både avisen og politiet. Også tips som ikke dreide seg om voldtekt, men om blotting og ukjente menn som fotograferer kvinner og små barn. I en av voldtektene det er snakk om, fotograferte overgriperen ei seks år gammel jente med kamera og stativ.

Politiet er ikke i tvil om at tre DNA-treff på en og samme gjerningsmann er toppen av et isfjell, at det er mørketall av overgrep, at han har begått mange flere overgrep i tiårsperioden - og at det vil bli flere om han ikke pågripes. Dette er den eneste voldtektssaken Kripos etterforsker, nettopp fordi en av voldtektene skjedde i et annet politidistrikt enn Oslo.

 

Gjenkjent på Facebook?

Voldtektsmannens sist kjente offer mener nå å ha kjent ham igjen på bilder han har lagt ut av seg selv på sin egen Facebook-profil. Dette har jentas familie informert Kripos om. Det er den samme jentas detaljerte beskrivelser av gjerningsmannen som er utgangspunktet for fantomtegningen politiet fikk laget etter voldtekten i oktober 2011.

Mannen har i likhet med flere hundre menn i et geografisk område rundt Oppsal-Hellerud blitt bedt om å avgi DNA-prøve. To ganger har han sagt nei. Sist etter at politiet ble tipset konkret om ham i august i fjor, Mannen er ennå ikke avhørt av politiet.

Mannen det er tipset om er bosatt på Hellerud i Oslo, i den bydelen politiet har sikret DNA fra to tidligere overgrep. Den voldtatte jenta har fortalt at gjerningsmannen hoppet over veisperringene av betong og løp oppover i retning Hellerudgrenda etter voldtekten.

 

Overfalt på fortauet

Jenta var på vei hjem fra fest på Tveita da hun møtte en mann som gikk i motsatt retning rett etter Trasop skole på Hellerud. På fortauet støtte hun på en ukjent mann som overfalt henne, slepte henne med seg inn mellom noen stubber og trær og voldtok henne.

«Lat som du liker det, så går det fort,» sa gjerningsmannen.

Jenta prøvde å ringe kjæresten sin, men gjerningsmannen kuttet forbindelsen. Gang på gang. Men én gang kom hun gjennom. «Hjelp meg», ropte hun. Kjæresten og kameratene styrtet ut. Egentlig skulle han møtt henne på veien. Han var ti minutter for seint ute.

Etter voldtekten hoppet gjerningsmannen over veisperringene, og løp oppover mot Hellerudgrenda. Politiets teori er at han var på vei hjem og bor i området.

Jenta har beskrevet at mannen snakker oslodialekt, hadde nordisk utseende, blå øyne, gule tenner, mørkt blondt hår, høye viker i hårfestet, halvskjegg, er vel 175 cm høy og mellom 30 og 35 år gammel.

- Han virket påfallende uanfektet. Det virket som han hadde gjort det før, sa jenta til politiet.

nina.johnsrud@dagsavisen, no