Nyheter

Et livsviktig valg

HELSE: Rundt 400 mennesker står til enhver tid på venteliste for å få et nytt og bedre liv.

- Du må være hjernedød, det vil si at blodsirkulasjonen i hjernen din har opphørt, for å bli akseptert som organdonor, opplyser Per Arne Bakkan, ledende transplantasjonskoordinator hos Oslo universitetssykehus Rikshospitalet.

Om blodet i hjernen din har sluttet å sirkulere, ødelegges hjernen og du dør. Dette påvises og konstateres ved hjelp av kliniske tester og røntgenundersøkelser. Er du en mulig donor, opprettholdes imidlertid hjerte- og åndedrettsfunksjonen din kunstig, ved hjelp av respirator, væskebehandling og medikamenter, til det endelige valget om donasjon er tatt.

- Dødsårsaken til en typisk organdonor kan for eksempel være massiv hjerneblødning eller annen sykdom eller hodeskade som ødelegger hjernen, forteller Bakkan.

Enten du på forhånd har fylt ut donorkort eller ikke, vil familien din i en slik situasjon bli spurt om samtykke til at dine organer doneres - dersom de medisinske kriteriene er oppfylt.

- Det er derfor en stor fordel om man snakker om denne problemstillingen mens man er i live. I underkant av 80 prosent av de pårørende sier imidlertid ja til organdonasjon, påpeker han.

Rask operasjon

Alle transplantasjoner i Norge foregår på Rikshospitalet i Oslo, og organene kommer fra nylig avdøde på et av landets 26 godkjente donorsykehus.

- Når vi får melding om en aktuell donor - og donasjonstillatelse - rykker vi ut med et kirurgisk team. Dette skjer i gjennomsnitt to-tre ganger i uka, forteller koordinatorleder Per Arne Bakkan.

Samtidig som vakthavende team fra Rikshospitalet reiser til det aktuelle donorsykehuset, gjøres kroppen til den avdøde organgiveren klar til operasjon. Når donasjonsteamet ankommer, opereres organene ut, skylles og pakkes i isvann før de fraktes i kjølebager til Oslo.

- Det er som regel fire-fem organer som hentes ut - hjerte, lunger, lever, nyrer og bukspyttkjertel, opplyser Bakkan.

- Og det varierer fra organ til organ hvor raske vi må være. Et hjerte må for eksempel transplanteres innen fire timer, mens en nyre kan oppbevares kjølig i inntil 24 timer. Disse prosessene er imidlertid nøye planlagt, med ventende fly eller annen transport, og det er sjelden vi opplever forsinkelser, påpeker han.

Nytt liv

Mens donorteamet er ute og henter friske organer, kommer syke pasienter, som har fått tilbud om nye organer, til Rikshospitalet. Her tas de imot på de ulike avdelingene, der transplantasjonene gjennomføres fortløpende.

- De som står på venteliste for transplantasjon, må alltid oppholde seg i landet, og de skal alltid kjenne den raskeste ruta til Rikshospitalet, forteller Aleksander Sekowski, informasjonskonsulent hos Stiftelsen Organdonasjon.

- De må dessuten til enhver tid ha en bag med det aller nødvendigste klar - de må rett og slett alltid være stand by, poengterer han. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen