Nyheter

Erna lyttet til #HeiErna, men hørte ikke

Erna Solberg kom til Stavanger for å lytte til #HeiErna. Men barnevernstjenesten føler seg ikke hørt av statsministeren.

Etter at Erna Solberg etterlyste flere solskinnshistorier fra barnevernstjenesten i sin nyttårstale, startet Ine Haver kampanjen #HeiErna. Kampanjen har fanget Solbergs oppmerksomhet, tirsdag kom statsministeren til Stavanger. Etter møtet hadde Haver blandede følelser.

Jeg er glad for at hun kom, men jeg er litt frustrert her jeg står nå. Jeg skulle ønske at hun forsto vårt ståsted, sier Haver til RA og utdyper:

Hun mener at de allerede har en kvalitetsplan og et barnevernsløft, men den innebærer jo ikke flere ressurser. Hun sier at turn-overen er det største problemet i barnevernstjenesten. Ja, men for å forhindre turn-over, så er punkt en at man ikke må ha for mange saker, og punkt to at man får veiledning, og det tar tid. Så jeg føler at vi har litt ulik forståelse av problemet.

Barnevernstjenesten ønsket pressen velkommen til møtet, men rett før Solberg kom inn i rommet kom kontrabeskjeden fra kommunikasjonsrådgiverne til statsministeren. Pressen måtte ut.

LES OGSÅ: Barne- og familieministeren møtte #HeiErna

– Det er opp til kommunene

Etter møtet forklarer Solberg til RA hvorfor hun mener at #HeiErnas ønske om øremerke midler ikke er rett valg.

Jeg tror ikke at øremerkede midler er svaret. I perioden under vår regjering har vi ikke hatt det, og da ser vi at kommunene har gitt mer penger til barnevern enn de gjorde under den forrige regjeringen, der man hadde øremerkede midler.

Hun mener det er opp til kommunene å sørge for at barnevernstjenestene har de rammene de trenger for å gjøre jobben sin.

Det er opp til kommunene hvor mye penger hvert enkelt barnevern får, så det må kommunene gjøre en vurdering på. Det vi har gjort er å styrke fylkesmannens kontakt med kommunen om kvaliteten i deres barnevern, sier Solberg.

LES OGSÅ: Nå skal Erna møte #HeiErna

Tiden strekker ikke til

Statsministeren kom til Stavanger for å lytte, Haver brukte møtet på å prøve å forklare at behovet for flere ansatte.

Vi prøvde å få frem at vi trenger flere folk, og hvorfor vi trenger flere folk. Hun hadde ikke tro at det var løsningen, sier Haver.

Ole Henrik Kråkenes begynte å jobbe i barneverntjenesten i Stavanger i fjor sommer. Han har kompetanse som trengs i jobben. Under møtet forklarte han Erna hva som skal til for at sånne som han blir stående i jobben.

–  Det er mye som kan bli bedre i form av organisering og digitalisering av tjenesten, men der føler jeg regjeringen er på. Problemet er at jeg har over 30 saker, noe som gjør at jeg ikke har tid til å bruke den kompetansen jeg allerede har gjennom utdannelse og erfaringen. Og jeg har ikke tid til å erverve meg ny kompetanse fordi jeg har så mange saker som jeg har. For meg er det tiden som ikke strekker til, sier Kråkenes, og legger til:

Det er ofte snakk om tunge saker. Når man da har så mange saker at man føler man ikke får gjort noe, så kan jeg forstå dem som slutter i jobben etter kort tid.

Ine Haver beskriver de 45 minuttene med statsministeren som et tøft møte med ei dame med sterke meninger. Men hun legger også til at de ikke har tenkt til å gi seg selv om Solberg har lyttet til dem.

Vi gir oss aldri. Vi har blitt invitert til Jonas Gahr Støre og Kristin Ørmen Johnson, som leder familie- og kulturkomiteen, på Stortinget 14. mars, så vi fortsetter å jobbe politisk, sier Haver.

Mer fra Dagsavisen