Historisk: Onsdag forrige uke var det ny turistrekord på Preikestolen, og opp mot 8.000 besøkende på én dag gir historisk rekord. Hvert år øker turiststrømmen til Preikestolen med cirka ti prosent, og 2016 er så langt det beste året noensinne. Stiftelsen Preikestolen mener de er godt rustet mot økt turisme. FOTO: PAUL KLEIVEN/NTB scanpix

– Er godt rustet

Turistrekord på Preikestolen skapte i forrige uke trafikk-kaos. Stiftelsen Preikestolen mener likevel de er godt forberedt.

– Opp mot 8.000 besøkende på én dag er topptall når det gjelder en norsk turistattraksjon, og det er nok ingen andre som kan skilte med sånne tall, sier Audun Rake, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen.

Hvert år øker turistmengden på Preikestolen med rundt ti prosent, og årets sommer er historiens beste. En økning i turistmengden er både håndterbar og forventet. Problemene oppstår derimot på såkalte «toppdager», hvor pågangen er ekstra stor.

– Vi er godt rigget for å ta imot trafikk, og vi er rustet for en trafikkøkning. Men vi kan ikke dimensjonere tilretteleggingen basert på dager som i forrige uke, sier Rake til RA.

Svekket opplevelse

Han sier de nå ser på forskjellige løsninger for hvordan de på best mulig måte skal håndtere toppdagene.

– Opplevelsen av Preikestolen kan fort bli svekket dersom pågangen er for stor. Strand kommune og næringslivet på Jørpeland er med på utformingen av et mer systematisk tilbud, og én løsning kan være at biler parkeres i Jørpeland sentrum og at det går skyttelbusser derfra. Dette er ting vi har på agendaen, sier Rake.

I tillegg til svekket opplevelse nevner også Rake at det kan oppstå farlige situasjoner dersom det blir for fullt.

– Vi er redd det kan bli litt knuffing på stien, og det er spesielt ett parti vi ser på nå, som vi blir nødt til å gjøre noe med. Det er en flaskehals et par hundre meter før Preikestolen, og der vil vi gjerne utvide så folk kan passere begge veier samtidig, sier Rake til RA.

Den kinesiske milliardæren Dong Guo kjøpte Verkshotellet på Jørpeland tidligere i år og vil nå lokke kinesiske turister til Ryfylke. Verken Rake eller reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad i Region Stavanger er negative til flere kinesiske turister.

8.000 kroner døgnet

– I 2015 var det 300.000 kinesere på besøk i Norge, og 7.000 av disse var i vår region, sier Elisabeth Saupstad, som forteller at kinesiske turister er de som legger igjen desidert mest penger i løpet av norgesferien – hele 8.000 kroner per døgn.

– Det er overhodet ikke negativt å få asiatiske turister hit, men det er viktig å spre turiststrømmen litt. Det er noe vi samarbeider med flere instanser om, og det kommer definitivt til å bli et større tema framover, sier Saupstad, som legger til at det kommer til å bli flere «toppdager» og at turiststrømmene kommer til å øke ytterligere i løpet av årene.

– Det er jo egentlig fantastisk, men vi må passe på å holde fokus og jobbe målrettet, avslutter hun. tho@rogalandsavis.no