Innenriks

Endeløs sommer østafjells tar kunstpause

Det varme og tørre sommerværet østafjells tar en kort pause på mandag. Meteorologene varsler lokalt kraftige regnbyger og tordenvær.

Av Dag Kjørholt 

Nedbør var søndag på vei mot Vestlandet, Trøndelag, Nordland og Troms, mens den treffer den østlige delen av landet noe senere.

– Vi er ikke sikre på hvor mye nedbør som kommer, eller hvor den kommer, men vi venter en litt annen værtype østafjells enn det vi har vært vant med en stund nå, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt til NTB søndag kveld.

Han tror ikke det kommer tilstrekkelig med nedbør til at det vil bety så mye for bøndenes avlinger eller skogbrannfaren. Særlig sør for Mjøsa ventes det torden med fare for lyn i den knusktørre skogen.

– Allerede tirsdag er vi tilbake til normalen med tørt og varmt sommervær. Det som kommer mandag, tørker nok fort opp, sier Granan.

I år ble for øvrig den første tropenatta målt allerede natt til 31. mai, nærmere bestemt på Lindesnes fyr og Eigerøy utenfor Egersund. Begrepet er definert som en natt hvor den målte minimumstemperaturen ikke går under 20 grader.

Verdensrekord i Oman

Det er ikke bare her til lands at varmen har vært unormalt høy i det siste. Varmerekorder er blitt slått mange steder i verden den siste uka.

I fiskelandsbyen Quriyat i Oman ble temperaturen målt til 42,6 grader over to sammenhengende døgn. Så høy nattetemperatur er aldri registrert noe sted i verden, skriver NRK. En del av forklaringen skyldes at havet utenfor Oman ofte har temperaturer på rundt 30 grader.

Hovedstedene Tblisi i Georgia og Jerevan i Armenia hadde henholdsvis 40,5 og 42 grader en dag sist uke. Belfast i Nord-Irland satte rekord med 29,5 grader i slutten av juni.

Britiske meteorologer registrert den varmeste juni noensinne i Wales. Sist helg steg temperaturen til 33 grader i kystbyen Porthmadog.

The Washington Post skriver at det i Denver i Colorado ble registrert 40,6 grader 28. juni. Så varmt har det aldri vært før.

Alt henger sammen

At det er varmt så mange steder på en gang, henger sammen med det fine været i Norge, sier statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt.

– I Europa har vi vind som blåser sørfra og tar med seg varm luftmasse fra Nord-Afrika og det sørlige Middelhavet. Luften blir ført til De britiske øyer og store deler av Skandinavia. Det er et kaldere område øst i Europa, men ganske kraftige sørlige luftstrømmer som bringer varm luft opp mot for eksempel Kaukasus, sier Smits.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen