Annonse
Grete Berget.

– En pioner for foreldres rettigheter

– Grete Berget vil bli husket, ikke minst for sine likestillingsseire, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Annonse
Innenriks

Av Sofie Prestegård​, Trine Andreassen, David Stenerud og NTB

«Vår kjære Grete sovnet stille inn i hjemmet klokken 9:00 i morges, med flokken sin rundt seg. Elsket og savnet.
Per, Anni, Oda og Leesi.
»

Det står å lese på Arbeiderparti-veteran og tidligere statsråd Grete Bergets Facebook-profil.

Berget ble først rammet av kreft i 2000, men ble friskmeldt. I 2012 fikk hun tilbakefall.

Hun ble 63 år gammel.

Støre: – Modig og meningssterk

– Dette er en dag preget av sorg og omtanke for hennes nærmeste familie, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagsavisen.

Han opplyser at han har hatt kontakt med Bergets familie fram til det siste. 

Ap-lederen karakteriserer Berget som en modig, meningssterk og samfunnsengasjert person som aldri vek unna i krevende debatter.

Grete Berget var statsråden som innførte fedrekvoten ved fødselspermisjon. Også mødrene fikk flere permisjonsuker under Berget. Hun var selv første kvinne som fikk barn og tok ut permisjon mens hun satt som statsråd. 

– Hun vil bli stående som en pioner i arbeiderbevegelsen for sitt historiske løft på 90-tallet for foreldres rettigheter til å være mer sammen med barna, sier Støre. 

I et minneord på Facebook skriver Ap-lederen at hennes innsats har betydd svært mye for nye generasjoner av foreldre og barn.

Sammenlignes med Gro

Også Ap-nestleder Hadia Tajik minnes Berget på Facebook.

– Ho viste i handling at det går godt å kombinere toppjobb med familieliv, som den fyrste gravide statsråden i Norge nokon gong i 1993. Eg sender gode tankar til dei etterlatne. Me har alle mykje å takke Berget for, skriver Tajik.

Ap-politiker Martin Kolberg kaller Berget en pioner i kampen for likestilling i samfunnet.

– Men hun kjempet også for likestilling innad i Ap. Det var større behov for kvinner å kjempe for sin plass i partiet da enn det er nå, sier Kolberg til Dagsavisen.

Han trekker fram at Berget markerte seg som en sterk statsråd. 

– Hun står der oppe sammen med Gro. De to sørget sammen for det som er juvelen i Aps krone: Nemlig den moderne likestillingspolitikken. Gro banet vei for politikken, mens det var Berget som hadde ansvaret for å gjennomføre den, sier Kolberg. 

Han kjente også Berget godt personlig.

– Hun var en vennlig og følsom person. Hun var veldig nær og oppmerksom på hvordan folk rundt henne hadde det, noe jeg vil si er et sterkt sosialdemokratisk trekk. 

Ap-nestleder Trond Giske minnes Grete Berget slik på Twitter: 

– En av de store forkjempere for kvinners rettigheter og moderne familiepolitikk er borte. Vi som nyter godt av barnehage, pappaperm og likestilling har mye å takke Grete Berget for. Hun skrev historie med sitt arbeid. Vi lover å føre arven og kampen videre.

Dagsavisens kommentator Arne Strand sier det er en viktig stemme i arbeiderbevegelsen som nå har stilnet.

– Grete Berget sto opp for det hun trodde på og fortsatte å engasjere seg i samfunnsdebatten også etter at hun gikk ut av aktiv politikk, sier Strand.

– Måten hun håndterte kreftsykdommen på, sto det respekt av, fastslår han.

Åpen om brystkreften

Den rikspolitiske karrieren startet da Grete Berget ble nestleder i AUF i 1985. Deretter ble hun personlig rådgiver for Gro Harlem Brundtland, før hun i 1991 ble spurt av Brundtland om å bli barne- og likestillingsminister. Hun satt i statsrådstolen fram til 1996.

Senere ble Berget rådgiver og deretter generalsekretær i Europabevegelsen. De siste årene jobbet hun som seniorrådgiver ved informasjonsavdelingen hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Berget fikk diagnosen brystkreft i 2000, skriver NTB. Hun startet behandling og var kreftfri i tolv år før kreften kom tilbake i 2012. Hun var selv åpen om sykdommen og fortalte i et intervju med Dagbladet om at spredningen var så stor at det ikke lenger var håp om at hun kunne bli frisk.

Grete Berget ble 63 år gammel. Hun etterlater seg mann og to voksne døtre.

Annonse