Innenriks

En glødende demokrat

MINNEORD: Ved Reiulf Steens bortgang ser vi hans storhet som tenker og taler, men først og fremst som en glødende forsvarer av demokratiet og rettferdighet.

Gjennom et langt og aktivt liv i fellesskapets tjeneste, sto Reiulf Steen igjen og igjen opp mot urett, og ga stemme til dem som var undertrykt, forfulgt eller levde i uverdighet. For ham var solidaritet uten grenser. Det samme var kampen for demokratiet. Slik ble han en inspirasjon for flere generasjoner i Arbeiderpartiet, ikke minst for de unge. Han maktet alltid å tenne en glød av håp og et engasjement for verden når han talte til AUF-ere.

Reiulf Steen ble født inn i, og vokste opp i et typisk arbeiderhjem i Hurum i Buskerud. I boken «Der hjertene banker» beskriver han bedre enn noen det klassesamfunnet som formet hans politiske engasjement. «På Sætre i Hurum lærte vi fort at det var forskjell på folk. På toppen av en ås bodde direktøren. Lenger ned i åsen bodde ingeniørene, de fine, kalte vi dem. Ut på sletten bodde vi i arbeiderboligene.»

Begge hans foreldre var aktive i fagbevegelsen, og Reiulf meldte seg tidlig til tjeneste i det lokale arbeiderungdomslaget. Allerede som 14-åring var han 1. mai-taler. Han skulle senere utvikle seg til en av de store talerne i arbeiderbevegelsen. Helt til det siste var han en av de mest etterspurte i forkant av 1. mai.

Mange i Arbeiderpartiet har Reiulf Steens kraftfulle og flammende, men også intellektuelt søkende taler som noen av sine sterkeste minner fra politiske møter. Ideologiske taler, som stilte viktige spørsmål, og som oftest var retoriske perler.

Reiulf var radikal og nytenkende, alltid med tanke for de som hadde minst, og alltid med advarsler mot totalitære tendenser. Han sto kompromissløst opp mot ekstremisme uansett farge, men var samtidig klar på at historien gang på gang har vist at de farligste totalitære bevegelsene står til høyre. Gjennom hele sitt liv var Reiulf Steen en glødende forsvarer av demokratiet som den overlegne styreformen.

Reiulf Steen var en intellektuell kapasitet og en ideolog, men hadde lite formell utdanning. Han begynte som tenåring som arbeider på fabrikken der både faren og bestefaren hadde jobbet, Norsk Sprængstofindustri A/S. Et par år senere begynte han som journalist i Fremtiden, og deretter ble det politikk på heltid. Først som sekretær i AUF fra 1958, og deretter som leder i AUF fra 1961. Deretter fulgte til sammen 30 år som medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre, fire perioder som stortingsrepresentant, og to statsrådsposter. Reiulf beholdt sitt engasjement for AUF og Utøya livet ut. Med hans utrettelige innsats for ungdommen i partiet ble han utnevnt som æresmedlem i AUF på landsmøtet i 2012.

Reiulf var visjonær, og en ekte internasjonalist. Han ledet en rekke programprosesser i Arbeiderpartiet, og engasjerte seg i de store internasjonale spørsmålene. Gjennom bøker og artikler, men framfor alt gjennom sine taler og foredrag bidro han med viktige perspektiver på samfunnsutviklingen.

Som menneske var Reiulf Steen følsom og søkende. Han skrev mye, i aviser og tidsskrifter, og ikke minst skrev han bøker med talende titler som «Der hjertet banker», «Maktkamp», «Jordskjelv» og «Ørnen har landet». I bøkene ga han mye av seg selv. Ærlig og uten filter tegnet han portrettet av seg selv som et helt menneske.

Som nestformann gjennom ti år, og senere som formann i partiet fra 1975 til 1981 bidro han på avgjørende vis til å gjøre Arbeiderpartiet mer åpent. Han spilte en sentral rolle for å samle partiet etter en splittende EF-strid på begynnelsen av 70-tallet. Han gjorde partiet attraktivt for nye velgergrupper, noe som var avgjørende for at Arbeiderpartiet kom sterkt tilbake ved valget i 1977. Han var en reformator i en krevende tid for partiet.

Steen-komiteen blir stående som en bauta i utviklingen av norsk skole. Her ble grunnlaget for den moderne videregående skolen lagt. All ungdom mellom 16 og 19 år skulle få muligheter til videregående utdanning, uavhengig av sosial bakgrunn og kjønn.

Reiulf trakk linjene fra det lokale til det nasjonale og internasjonale. Han vil alltid bli husket for sitt lidenskapelige internasjonale engasjement. For Reiulf var det europeiske fellesskapet en oppfyllelse av visjonen om et Europa som legger konflikter og diktatur bak seg.

En av mine sterkeste opplevelser med Reiulf var på vår felles reise til Chile i 1988 da militærdiktaturet til Pinochet falt. Da fikk jeg se Reiulf som engasjerte og inspirert folk verden over i kampen for frihet og demokrati. Chile ble etter hvert også Reiulf sitt andre hjemland. Det var her han fant kjærligheten med sin kone Inés, og det var her han fant mye av sin politiske inspirasjon. Inés var visejustisminister i Salvador Allendes regjering, og sammen har de kjempet kampen for sosial rettferdighet, mot totalitære regimer og politisk undertrykkelse. Hans engasjementet for Chile ble styrket i sin stilling som ambassadør for landet fra 1992 til 1996. Han fortsatte sitt internasjonale engasjement også da han kom tilbake til Norge, gjennom organisasjoner som Norsk Folkehjelp og Attac Norge.

Etter lang tids sykdom sovnet Reiulf Steen inn med familien rundt seg torsdag 5. juni. Vi takker for en livslang innsats for demokrati og rettferdighet, og vi takker for alt han har gjort for Arbeiderpartiet.

Reiulf Steens idealer vil vise vei for nye generasjoner med hjerte til venstre.

Jens Stoltenberg,

leder i Arbeiderpartiet

Mer fra Dagsavisen