Annonse
Rødt inviterte i går til sin årlige sommerpressekonferanse. Fra venstre miljøpolitisk talsperson Elin Volder Rutle, leder Bjørnar Moxnes og faglig leder Anders Elvestuen. FOTO: NTB SCANPIX

- En gavepakke til 
arbeidslivskriminelle

ARBEID: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener den blåblå regjeringen legger opp til mafiatilstander i Norsk arbeidsliv.

Annonse
Innenriks

- Den beste garantien for et seriøst arbeidsliv er at du har en sterk fagbevegelse. Regjeringa går til angrep på fagbevegelsen, og på den måten gir de en gavepakke til de kriminelle. At lov og orden-partiet Frp står i spissen for det er ganske utrolig, sier Bjørnar Moxnes.

I går var det partiet Rødts tur med den tradisjonelle oppsummerende sommerpressekonferansen. Partileder Bjørnar Moxnes brukte anledningen til blant annet å hamre løs på den blåblå regjeringens arbeidslivspolitikk som han mener skaper grobunn for mafiatilstander i arbeidslivet. Særlig forslaget til ny arbeidsmiljølov mener Moxnes kan føre til mer sosial dumping og arbeidskriminalitet.

- I tillegg til å ramme de svakeste i arbeidslivet betyr det at vi får mindre slagkraft mot sosial dumping og arbeidskriminalitet fordi det svekker fagbevegelsen, sier Moxnes.

 

Truet av MC-bander

For et år siden, før valget, advarte Moxnes mot arbeidslivspolitikken til de blåblå. Han mener at det vi har sett det siste halvåret kun er en indikasjon på hva vi kan vente oss framover.

I Sverige har en konservativ regjering styrt i snart åtte år, og de går mot nederlag i valget til høsten.

- Det er 400.000 svensker som står uten arbeid, og det er en skyhøy ungdomsarbeidsledighet. Det etter å ha hatt en regjering i åtte år styrt av det såkalt nye arbeiderpartiet Moderaterna. De har vist at høyrepolitikken verken skaper vekst eller arbeidsplasser, men tvert imot gir et løsarbeidersamfunn.

- Den samme type mafiatilstander som er i ferd med å få fotfeste i Norge, ser vi allerede i Sverige. Det har vi eksempler på fra Bygningsarbeiderforbundet i Sverige. De beskriver hvordan tillitsvalgte blir regelrett truet av MC-bander som blir hyra inn av mafiaen for å få slutt på fagorganisering. De blir møtt med alvorlige trusler når de prøver å få bukt med sosial dumping, sier Moxnes.

Faglig ansvarlig i Rødt, Anders Evenstuen, sier at fagforeninger i Sverige også har opplevd et stort medlemsfrafall på grunn av endringer i trygdesystemet.

- Arbeidsmiljøforslagene som har kommet nå, nærmer seg lovene i Sverige. Da er det veldig rart om det ikke skulle få den samme effekten i land som er så like, sier Evenstuen.

 

- Blåblå naivitet

I forrige uke inviterte statsminister Erna Solberg (H) partene i arbeidslivet til en samtale for å foreslå tiltak mot sosial dumping. Det imponerer ikke Moxnes.

- Det som betyr noe er handling, ikke fine ord. Hva de foreslår i Stortinget og hvilke endringer de gjør i arbeidsmiljøloven er det som betyr noe. Der går de i feil retning med frislipp, og de åpner opp for at man kan hente inn vikarer til lavere lønn enn fast ansatte. Da legger du til rette for østeuropeisk mafia. Det er å dekke bordet og si vær så god. Og så skal man styrke kontrolltiltakene i ettertid. Det er i beste fall godtroenhet.

Han vil starte en dugnad i Kommune-Norge for å gjøre slutt på at norske kommuner er en drivkraft for sosial dumping gjennom anbudsregimet der laveste pris velges.

- Det fører til at useriøse får fotfeste. Så vi ser for oss et krav om at bedrifter skal ha tariffavtale for å vinne offentlige anbud, sier Moxnes.

stian.fyen@dagsavisen.no

Annonse