Innenriks

Eldgammel diett

Den ekte steinalderdietten bød riktignok på lavt karbohydratinnhold. Men også på lite variasjon og uappetittlige kombinasjoner.

– Det som er kjent som «steinalderdietten» i dag, har lite med kostholdet i steinalderen å gjøre. Dagens steinalderdiett inneholder en rekke råvarer som steinaldermennesker i Norge aldri fikk smake og gir et idyllisk bilde av hva folk faktisk spiste, forteller professor i arkeologi Håkon Glørstad.

Han har skrevet om steinalderens meny i boka «Mat/viten – Tekster fra kunnskapens kjøkken» og beskriver inntak av alt fra dyreblod til fiskens skjell og gjeller.

– I Norden måtte man ta til takke med et ganske ensidig kosthold. Livets harde realiteter kunne fort by på torsk til både frokost, lunsj og middag flere måneder i strekk, påpeker han.

For selv om steinaldermenneskene ser ut til å ha satt mest pris på storvilt som elg, hjort og rein, var sjømat hverdagskosten.

– De fleste levde ved havet og av havet, i form av skjell, snegler, østers, fisk og sjøfugl. Kjøtt var en mer begrenset ressurs.

Jo lenger nord en kommer, jo større andel av kostholdet har bestått av animalske råvarer.

– Det handler både om at et kjøligere klima gir økt kaloribehov og at man her i nord hadde mindre tilgang på spiselige vekster enn lenger sør. Unntaket her er nøtter, som er svært kaloririkt og som man vet at folk spiste mye av. Man har funnet store dynger med rester av nøtteskall, sier Glørstad.

Fiskesuppe

Hvordan steinaldermenneskene satte sammen måltidene sine, vet man ikke mye om, men Glørstad har noen eksempler. I Danmark har man funnet rester av en fiskesuppe bestående av småtorsk blandet med spiselig gress. I Sverige har man funnet skjeletter med fiskebein i bukregionen, noe som kan tyde på at fisken ble spist med bein. Man har også funnet en blanding av malte nøtter, egg og dyreblod.

– Blandingen med dyreblod og nøtter frister lite. Men jeg har ved flere anledninger vært med på å tilberede kjøtt i kokegrop, og det kan anbefales! sier Glørstad.

Moderne helsekost

Biolog Iver Mysterud er en av dem som snakker varmt om steinalderkosthold. Han understreker at når biologer snakker om steinalderkost, er det en løs betegnelse for det mennesker spiste før de begynte med jordbruk. I praksis alt som kan jaktes og sankes, men ikke korn og melkeprodukter.

– Mange får helseproblemer av et kosthold med mye korn- og melkeprodukter. Det kan være alt fra fedme og hjertesykdommer til kviser, sier Mysterud.

Men helt tilbake til nordmenns faktiske kosthold for mange tusen år siden vil han ikke. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen