Innenriks

Eirik Jensens skjebne i juryens hender

Det kan gå flere dager før Norges siste jury avgjør om ekspolitimann Eirik Jensen er skyldig eller ei i medvirkning til hasjinnførsel og grov korrupsjon.

Etter å ha lyttet til lagdommer Kristel Heyerdahls nærmere fire timer lange rettsbelæring i Borgarting lagmannsrett onsdag, trakk juryen seg ved 13-tiden tilbake for rådslagning.

Der skal de avgjøre om de vil svare ja eller nei på om en av Norges mest omtalte politimenn og eksperter på organisert kriminalitet samarbeidet med en av de største hasjgrossistene som er avslørt gjennom tidene.

Juryen i rettssaken mot Eirik Jensen har gått hjem for dagen onsdag og vil fortsette arbeidet torsdag. Det får NTB opplyst i Borgarting lagmannsrett.

Selv var Eirik Jensen tydelig preget av stundens alvor og satt med bøyd hode under store deler av lagdommerens rettsbelæring.

Les også: GJERMUND CAPPELEN VERSUS EIRIK JENSEN

Magefølelse

I fem måneder har juryen lyttet til over 120 vitneforklaringer og gjennomgått tusenvis av dokumenter. I rettsbelæringen advarte Heyerdahl dem mot å la seg styre av magefølelsen.

– Det er ikke nok at dere mener saken er overveiende bevist. Dere må være overbevist utover enhver rimelig tvil, sa lagdommeren, som samtidig ba juryen se bort fra oppkonstruert tvil.

Heyerdahl mener også at lagretten langt på vei kan se bort fra forklaringene til både Gjermund Cappelen og Eirik Jensen.

– Enten Jensen eller Cappelen forklarer seg usant om kjernen i saken, slo hun fast, og anbefalte heller juryen å starte med de objektive bevisene i saken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

SMS-er

Blant disse er over 1.300 tekstmeldinger. Heyerdahl trakk flere ganger fram SMS-ene mellom de to like før Cappelen ble pågrepet 19. desember 2013. Da hadde politiet brutt seg inn i hasjlageret hans, og Cappelen ba Jensen om hjelp. Jensen varslet ikke sine ledere om dette. Senere kvittet han seg med en telefon han hadde kontakt med Cappelen på.

– Lagretten bør spørre seg hvorfor Jensen opptrådte på den måten han gjorde, framholdt Heyerdahl.

Samtidig viste hun til flere SMS-er der Cappelen tilsynelatende gir informasjon til Jensen – som hele tiden har hevdet at Cappelen var hans informant. Disse har vært behandlet i lukket rett.

– Når dere tolker meldingene, må dere vurdere om de gir mening når de avkodes med de ulike fortolkningene, instruerte lagdommeren.

Hun framholdt også at det ikke er ført noen bevis for at Cappelen betalte Jensen 500 kroner per kilo hasj som ble innført, slik Cappelen gjentatte ganger har hevdet.

– Dere må også vurdere fraværet av bevis her, sa Heyerdahl.

Utilbørlig fordel

Men for å kunne dømme Jensen for korrupsjon er det ifølge Heyerdahl nok at juryen finner at den tidligere politimannen minst én gang har mottatt «en utilbørlig fordel» fra Cappelen. Blant det som kan felle Jensen, er en telefon han fikk av Cappelen, en Tag Heuer-klokke han hevder å ha levert tilbake, og oppussingen av badet på Århus gård.

Det er heller ikke noe krav om at Jensen måtte kjenne til hver enkelt av de mange hasjinnførslene til Cappelen.

– Men han må ha styrket Cappelens forsett, sa Heyerdahl. Samtidig understreket hun at Jensen ikke kan finnes skyldig i passiv medvirkning, slik han ble i Oslo tingrett.

Det er Jensens forsvarer John Christian Elden fornøyd med.

– Tingretten mente det var nok at han hadde kunnskap om virksomheten, men ikke grep inn. Dette sa Heyerdahl ikke var nok. Det mener vi er helt riktig, sier Elden.

Ankesaken mot Eirik Jensen er den siste rettssaken i norsk historie der spørsmålet om skyld vil bli avgjort av en jury og uten begrunnelse. (NTB)

Mer fra Dagsavisen