Innenriks

– Dropp ferien

– Regjeringen må droppe sommer­ferien og begynne arbeidet i dag, hvis den skal nå klimamålene for 2020.

Det sier statsviter Elin Lerum Boasson ved CICERO Senter for klimaforskning, med utgangspunkt i Stortingets behandling av energimeldingen mandag.

Fire år å gjøre det på

To år etter klimaforliket i 2008, ble Klimakur 2020, «bruksanvisningen» for hvordan de norske utslippene kan reduseres, lagt fram. Klimakur 2020 er fundamentet også for energimeldingen. Ett av hovedmålene er at de årlige norske utslippene skal ligge på mellom 45 og 47 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2020, minner Lerum Boasson om.

– Da klimaforliket ble vedtatt i 2008 var det ikke noe «crazy» ved det, men nå er det bare fire år til 2020, påpeker hun.

Foreløpige tall for i fjor, viser at de norske utslippene da var på 53,9 millioner tonn, noe som ikke innebærer en reduksjon, men tvert imot en økning på 1,5 prosent (+0,8 millioner tonn) sammenlignet med året før.

For å nå målene, som CICERO mener «stadig blir mer urealistiske», må de norske utslippene ned med minst seks millioner tonn, antakelig mer, de neste fire årene. Det påpeker Jonas Karstensen, utslippsforsker ved CICERO.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Massevis av forslag

– Kuttene regjeringen sier vi skal gjøre innen 2020, tilsvarer hele 44 prosent av transportsektorens utslipp, opplyser Karstensen til Klima, CICEROs eget magasin.

I Klimakur 2020, som blant annet Miljødirektoratet sto bak, ble det påpekt at det var mulig med utslippsreduksjoner fra transportsektoren på 3 – 4,5 millioner tonn innen 2020. Det ble blant annet snakket om en dobling av drivstoffprisene, dobbel takst i bomringene i de største byene, doble flypriser og halverte kollektivtakster for å få til dette. Ingen av disse tiltakene er blitt realisert.

I Klimakur 2020 ble det også påpekt at det var mulig å kutte utslippene fra industrisektoren med 4,3 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2020. I stedet viser de nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå, en økning også her.

Heller ikke i andre sektorer har det kommet tiltak som har monnet i den store sammenhengen på kort sikt. Lerum Boasson tviler sterkt på om de vil komme nå, selv om det begynner å brenne under føttene på regjeringen.

– Jeg har ikke oppfattet at regjeringen vil legge vekt på kjemperadikale vedtak for å nå klimamålene innen 2020, sier Lerum Boasson.

– Dette er krevende

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljødepartementet, forsikrer at regjeringen jobber løpende og hardt, også gjennom sommeren, for å nå klimamålene for 2020.

– Er det like fullt mulig med så store kutt på så kort tid?

– Det er ingen tvil om at dette er krevende, og det har ligget i kortene hele tida. Men utslippene gikk ned i perioden 2010–2014. I fjor ble det riktig nok en liten økning, men siden 2013 har regjeringen gjennomført en kraftig opptrapping med mer midler til blant annet Klimafondet, jernbanen, kollektivtransporten og sykkel, samtidig som elbilfordelene er videreført. Det har skjedd et taktskifte.

– Hvor trygg er du på at målet for 2020 nås?

– Jeg kan ikke angi det med prosentvis sikkerhet. Det vil være uheldig hvis vi ikke når et mål satt av Stortinget, men det viktigste er omstillingen til lavutslippssamfunnet som nå skjer, og ikke om vi når dette målet før eventuelt i 2021 eller 2022.

Mer fra Dagsavisen