Innenriks

Drama som underholdning

FLY: Både NRK og TV 2 kastet om på sine sendinger og sendte nødlandingen søndag kveld direkte. Det kunne endt i katastrofe, med hele Norge som vitner.

Heldigvis endte dramatikken godt, og flyet landet uten problemer og ingen ble fysisk skadet i hendelsen, selv om det var dramatisk nok for dem som var om bord og de som hadde pårørende om bord.

- Har TV-kanalene gått så langt at de ukritisk viser slike hendelser som man ikke vet utfallet av?

- Jeg håper ikke det, sier leder av Kringkastingsrådet og tidligere leder av Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

- Jeg håper og tror at redaksjonene vurderte faren for at det kunne gått galt. Jo mer sannsynlig det er for at det kan ende i en katastrofe, jo mer forsiktig bør man være, sier han til Dagsavisen.

- Vi har fått en klage på medienes dekning av saken fra en privatperson som vi vil følge opp, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, til Dagsavisen, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere på grunn av det.

Ødelagt hjul

En twittermelding fra Romerike 110-sentral søndag kveld om flyet med problemer, fikk mediene til å rykke ut og samle sammen det som finnes av fly­eksperter. I tillegg samlet det seg en rekke skuelystne på hovedflyplassen for å få med seg landingen.

- I dag sendes det ting på TV som ingen ville drømt om for et par tiår siden, legger Kokkvold til.

- Jeg tenkte på det presseetiske i dette da jeg fulgte sendingen på TV. Men jeg regner med at redaksjonene hadde tatt noen telefoner til flyeksperter og fått vite at sannsynligheten for at dette ville gå bra var stor, sier han.

I ettertid viste det seg at det venstre nesehjulet likevel ikke hadde punktert.

- Den ytterste delen av dekket var flerret av, men det var fortsatt luft og trykk i dekket, sier medieansvarlig Joachim Westher Andersen på Oslo Lufthavn til Dagsavisen. Han synes spørsmålet Dags­avisen reiser er interessant.

Kontinuerlig vurdert

Både NRK og TV 2 hadde fortløpende vurderinger av hva de skulle sende og i hvilket omfang.

- Det var en riktig vurdering å følge denne hendelsen. Det er ikke så ofte man får vite om en slik nødlanding to og en halv time før det skulle skje, sier nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

- Den kunnskapen vi hadde, tilsa at slike punkteringer vil gå bra og at flyene kan lande normalt. Noe vi også understreket i sendingen. Derfor valgte vi å bli liggende. Alternativt kunne vi valgt mer nøytrale bilder under selve landingen for å gardere oss for et katastrofalt utfall. Eller vi kunne gått i svart om katastrofen hadde skjedd. Uansett valgte vi ikke å være for nært på flyet, sier han.

Også i TV 2 ble det kontinuerlig vurdert hva man skulle gjøre om det verste hadde skjedd.

- Rent praktisk var det muligheter for å gjøre redaksjonelle grep underveis. For det første kom signalene noen sekunder forsinket inn. I tillegg hadde kveldsredaktør en plan for å gjøre redaksjonelle beslutninger ut fra hva som hendte, skriver Jan Ove Årsæther, nyhets- og sportsredaktør i TV 2, i en e-post.

Også VGTV sendte «live» fra Oslo Lufthavn.

- Vi valgte å gå direkte på flydramaet med en studiosending fra Akersgata. Inn i den sendingen fikk vi rapporter fra vårt eget liveteam på Gardermoen. Selve livebildene av flyet som landet ble levert fra NTB Scanpix. Som alltid gjorde vi løpende vurderinger av det som skjedde, og vi mener det var riktig å sende dette direkte. I dette tilfellet skal det også nevnes at sannsynligheten for at det skulle gå bra var veldig stor, sier digitalredaktør Ole E. Stenberg.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen