Annonse
Anders Behring Breivik.

Dømt til ensomhet

RETTSKOMMENTAR: Kan det i det hele tatt tenkes at Anders Behring Breivik skal sone sammen med andre fanger?

Annonse
Innenriks

SKIEN (Dagsavisen): Dersom han skal sone sammen med andre fanger som ikke er høyreekstreme, må han først trene seg opp fysisk og deretter utstyres med våpen. Det er Anders Behring Breiviks oppfatning av mulighetene han har til å bli inkludert i et eller annet slags fangefellesskap mens han soner sin dom. Underforstått: Han kommer til å bli fysisk angrepet dersom andre fanger får muligheten til å ta ham.

Å sette terroristen fra 22. juli inn i en vanlig fellesskapsavdeling virker ikke bare umulig for de fleste andre, men også for Breivik selv. Likevel er det nettopp det advokaten hans, Øystein Storrvik, vil at skal skje. Og Kriminalomsorgen er nødt til å vurdere det. Psykiater Randi Rosenquist, som skal vitne senere under ankesaken om Breiviks soningsforhold, har anbefalt at man begynner med en forsiktig prøving av hvordan Breivik vil fungere i en annen setting. 

«Jeg vil likevel at man i 2017 prøver ut hvordan han vil reagere dersom man gir ham mindre oppmerksomhet på det politiske prosjektet hans, og gir ham mindre følelser av at han er VIP,» har hun nylig skrevet i en rapport. 

Ifølge Storrvik er Breivik isolert på sjette året. Stikk motsatt av det Regjeringsadvokaten har ment, der begrepet isolasjon ikke ble vurdert som treffende verken semantisk eller juridisk. Fordi Breivik soner en forvaringsdom, blir all kontakt med andre dokumentert, registrert og overvåket. Storrvik viste til at regjeringsadvokaten i sitt foredrag hadde snakket om Breiviks frykt for at hans egen advokat kunne omtale ham som mental sårbar - og at Breivik selv ikke er så opptatt av å vinne selve rettssaken. Det er oppmerksomheten som er viktig.

«De nedtegner alt han sier og gjør. Det som egentlig er litt hellig, samtaler mellom advokat og klient, forteller han om til en betjent. Så blir det arkivert et sted i Kriminalomsorgsdirektoratet. Der finner Regjeringsadvokaten det og så leses det opp her i retten», sa Storrvik under sin innledning, nettopp for understreke hva det innebærer at all kommunikasjon med andre er overvåket og blir registrert og loggført. 

Les også: Hege Ulstein: Dillemma-fangen

Bare et slags samvær med andre fanger vil kunne være en menneskelig kontakt som ikke overvåkes på denne måten. Men det er vanskelig å se for seg hvordan det skulle foregå i praksis. Breivik er farlig og uberegnelig. Andre fanger kan være farlige for ham. Kriminalomsorgen er likevel pliktig til å vurdere slike løsninger. Klarer ikke staten å vise at man gjør det, kan det ende med at de taper ankesaken også. 

Storrvik peker også på et viktig paradoks: Under straffesaken mente staten ved påtalemyndighetene at han var utilregnelig og la ned påstand om at han skulle dømmes til tvunget psykisk helsevern. Altså at han var svært mentalt forstyrret. I forbindelse med søksmålet om soningsforholdene, derimot, mener staten ved Regjeringsadvokaten at han har «utmerket psykisk helse». Hva er riktig?

I morgen får vi et slags svar på det når Breivik skal komme med sitt partsinnlegg. Da vil han nok en gang demonstrere hvordan hans psyke er en helt spesiell blanding av ravende galskap og utspekulert intelligens. 

hege.ulstein@dagsavisen.no

 

Annonse