Innenriks

- Dommen viser at det nytter

Dommen mot Rune Øygard kan føre til at flere som er blitt utsatt for sedelighetsforbrytelser våger å anmelde overgrepet til politiet.

Det tror advokat Trine Rjukan, som har bred erfaring som bistandsadvokat for fornærmede i sedelighetssaker.

- Jeg håper dommen kan bidra til at mørketallene vil gå ned, ved at flere ofre for sedelighetsforbrytelser våger å anmelde. Denne dommen kan vise at det nytter, at man blir trodd av rettssystemet, og det kan gjøre det enklere, sier Rjukan.

- På generell basis er det et gjennomgangstema at ofre i sedelighetssakers største frykt, er å ikke bli trodd. Det er også den vanligste grunnen til at de ikke anmelder, tilføyer hun.

Dommen som ble avsagt i Sør-Gudbrandsdal tingrett i går, innebærer at retten i punkt etter punkt valgte å tro på den nå 17 år gamle jenta, og at den valgte se helt bort fra Øygards forklaring.

Derfor ble Øygard dømt til fire års fengsel for gjentatte overgrep mot jenta fra hun var 13 til 15 år gammel. Ifølge jenta skal det ha vært snakk om opp til 50 samleier. Øygard må også betale 150.000 kroner i oppreisning til henne.

Øygard anket på stedet. Ankesaken blir behandlet av Eidsivating lagmannsrett i april neste år.

Rjukan tror ankebehandlingen kan bli tøff for 17-åringen.

- For ofre i slike saker, og deres pårørende, er det en meget stor belastning å måtte gå gjennom saken på ny i lagmannsretten. Det påfører dem enorm lidelse, sier hun.

Trygg på tiltalen

Rjukan understreker at hun ikke kjenner saken ut over det som er kommet fram i mediene, og at hun derfor uttaler seg på generelt grunnlag.

Øygard-saken er av flere, og særlig Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen, blitt beskrevet som en sak der ord har stått mot ord, og at det har manglet klare bevis.

Rjukan er av en helt annen oppfatning.

- Jeg er sterkt uenig i den beskrivelsen. Påtalemyndigheten ville ikke tatt ut tiltale med mindre de hadde andre bevis enn de rent fysiske, som bygget opp under jentas forklaring. Slik jeg ser det, er det mange andre bevis som bygger opp under hennes forklaring. I slike saker vil det jo ikke være øyenvitner, man må alltid basere seg på andre bevis, og bygge opp en bevisrekke som baserer seg på det som har skjedd forut, etter og også rundt selve saken, sier hun.

Riktig straff

Straffeutmålingen i den så langt ikke rettskraftige dommen, er ifølge Rjukan i tråd med de politiske signalene om at straffenivået i denne typen saker generelt skal heves.

- Det er mange av mine klienter som reagerer sterkt på at straffenivået i denne typen saker er for lavt. Det går tregt i systemet, men vi er absolutt inne i en positiv utvikling, sier advokaten.

Gjennom rettssaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett, har den fornærmede jentas bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal, hatt en svært framtredende rolle. Rjukan mener trenden med bistandsadvokater som blir mer synlige i retten, bidrar til å styrke rettssikkerheten.

- Det er svært viktig at vi har fått en styrking av fornærmedes stilling gjennom den rollen bistandsadvokatene har på alle stadier gjennom etterforskningen og rettsprosessen. Det er viktig for å få ned mørketallene, og for at fornærmede skal føle seg ivaretatt, uavhengig av utfall. Jeg tror også det har betydning for utfallet i retten. Som bistandsadvokat har du påvirkningskraft, kan begjære etterforskningsskritt og legge fram bevis. Det er alle parter, og samfunnet generelt, tjent med, sier hun.

Fylkesleder Kjersti Stenseng i Oppland Ap, er lettet over at dommen i tingretten nå er klar, men understreker at den ikke er rettskraftig, fordi Øygard har anket.

- Det er en veldig alvorlig dom. Vi konstaterer at Rune er blitt dømt i henhold til aktors påstand, sier Stenseng.

- Hva betyr dommen for Ap?

- Vi har vært opptatt av å si at Arbeiderpartiet ikke har vært en part i denne saken. Vi prøver å opptre som en nøytral part og har forsøkt å bistå etter behov. Det viktigste nå er å prøve å få en avslutning på saken, så snart som mulig, svarer Stenseng.

Mer fra Dagsavisen