SLOTTSPARKEN: Natt til 8. oktober i fjor ble en kvinne i 40-årene voldtatt i Slottsparken. Også i juli ble en kvinne voldtatt i parken som ligger midt i Oslo sentrum. FOTO: FREDRIK VARFJELL/NTB SCANPIX

DNA felte overgriper

Takket være DNA-treff er en av mennene som voldtok en kvinne i Slottsparken i oktober i fjor pågrepet. Han er dømt for en overfallsvoldtekt fra før.

Gjerningsmannen, en 34 år gammel irakisk statsborger, ble i går fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Han erkjenner ikke straffskyld for voldtekten,

- Det er ekstra viktig at denne gjerningsmannen nå er identifisert og pågrepet, ettersom han har begått en overfallsvoldtekt fra før. Vi fikk DNA-treff fra Kripos i juni, sier politiadvokat Kristin Rusdal til Dagsavisen.

- Hvorfor har det tatt så lang tid, åtte måneder, å få analysert sporprøvene og få DNA-treff?

- Ventetida er så lang. Normalt prioriteres DNA-analyser fra personer som sitter i varetekt. Det var ikke tilfellet her, sier Rusdal.

Det var natt til 8. oktober i 2011 at en kvinne i 40-årene ble voldtatt i Slottsparken. Kvinnen satt på en benk da hun ble overfalt og voldtatt av flere gjerningsmenn.

 

Flere dna-profiler

En av gjerningsmennene er nå identifisert ved bekreftet funn av DNA. Det er flere ukjente DNA-profiler i saken.

34-åringen befant seg ikke på hjemmeadressen sin da politiet fikk DNA-treff. Han ble derfor først pågrepet onsdag denne uka.

Kvinnen oppsøkte overgrepsmottaket rett etter voldtekten, men hun ventet med å politianmelde voldtekten til 31. oktober. Først i mai i år fikk politiet oversendt rapporten fra Overgrepsmottaket.

 

Truet med å drepe

I juni fant Kripos at de hadde samme DNA-profil i registeret sitt fra før. I 2006 ble gjerningsmannen dømt for en annen brutal overfallsvoldtekt som ga ham fire år i fengsel i tingretten og lagmannsretten.

Overfallsvoldtekten skjedde på Rådhusplassen i Oslo natt til 27. november 2005. En kvinnelig jusstudent var på vei hjem fra byen da hun ble stanset av mannen. Han truet flere ganger med å drepe henne før han voldtok henne analt. Kvinnen våget ikke å gjøre anskrik av frykt for å bli drept. Irakeren ble pågrepet av politiet da han gikk tilbake til det samme stedet han voldtok kvinnen. Politiet var da i ferd med å sperre av området med plastbånd.

Heller ikke for voldtekten i 2005 erkjente irakeren straffskyld. Han ble løslatt etter to tredjedels tid og slapp ut av fengsel i 2008.

Retten mener at voldtekten ble begått på en særlig smertefull og krenkende måte. Tiltalte truet med å drepe kvinnen og holdt hånden for munnen og nesen hennes, slik at hun fikk problemer med å puste. Retten opplevde ikke at tiltalte viste noen forståelse for den voldtatte kvinnens situasjon og de lidelser hun er blitt påført.

Under rettssaken kom det fram at hun var plaget av angst og angstanfall, isolerte seg, hadde mistet mye av livsgleden og avbrutt jusstudiene.

 

Ni år i norge

Retten mener at tiltalte visste hva han gjorde og forsto at samleiet skjedde mot hennes vilje. Kvinnen forsøkte å vri seg løs og skrike, og hun sa nei og gråt.

Den siktede 34-åringen kom til Norge fra Irak som asylsøker i 2003 og fikk opphold på humanitært grunnlag. I dommen fra 2006 framgår det at han jobbet som renholdsarbeider og er ugift. Han var ikke straffedømt eller bøtelagt i Norge før voldtektsdommen fra 2006.

I løpet av fire måneder i 2011 ble det registrert hele fem overfallsvoldtekter i kongens hage. Så sent som 3. juli i år ble en ung kvinne voldtatt i Slottsparken.