Innenriks

Disse er ønsket i Ap-ledelsen

Tiden renner ut for fylkeslagene for å spille inn sine kandidater til Ap-ledelsen. Vestlandet har ikke klart å samle seg om én kandidat, mens Trond Giske høster stadig mer støtte.

I dag er fristen for å sende inn forslag til valgkomiteen i Arbeiderpartiet om hvem som bør sitte i toppledelsen i Norges største parti.

Foreløpig er det flere kvinner som er trukket fram fra de ulike fylkeslagene som deres beste lokale kandidater, men mange fylkeslag holder fortsatt kortene tett mot brystet og foreslår foreløpig ingen.

Valgkomiteen, som ledes av Martin Kolberg, skal finne arvtakere til nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen.

Det ser også ut til at komiteen må finne en person til en ny nestlederrolle, ettersom flere av fylkeslagene ønsker foreslår at Ap endrer sine partivedtekter for å kunne velge to nestledere. I alt er 12 av 19 fylkeslag positive til dette.

 

Trond på topp

Det øker sjansene for den evige Ap-kronprinsen Trond Giske.

Det er allerede klart at hans eget fylkeslag, Sør-Trøndelag, har spilt ham inn som kandidat til partiledelsen. Nå er det klart at Sogn og Fjordane gjør det samme.

- Vi mener at Trond Giske er moden for mer ansvar i partiet, og har spilt inn til valgkomiteen at han bør ha en plass i partiledelsen. Ut over det har vi spilt inn at vi vil ha to nestledere, sier fylkesleder Hilmar Høl til Dagsavisen.

Det har Sogn og Fjordane gjort på tross av at det er tre Ap-politikere med tilknytning til Vestlandet som ses på som aktuelle nestlederkandidater: Else-May Botten, Jette Christensen og Hadia Tajik.

 

Ikke enighet i vest

Det var lenge en ambisjon at de tre vestlandsfylkene skulle kunne samle seg om et felles innspill. Senest denne uka er det blitt jobbet i kulissene med dette som mål. Men fylkeslagene har ikke lykkes med å bli enige innen valgkomiteens tidsfrist.

- Vi går inn for Jette Christensen til nestledervervet, og Marte Mjøs Persen til sentralstyret, sier fylkesleder i Hordaland Hans-Erik Ringkjøb til Dagsavisen.

Christensen sitter på Stortinget fra Hordaland, men er egentlig fra Egersund i Rogaland. Hun sitter i sin andre periode i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, og har fått ansvaret for å lede arbeidet med Aps kunnskapsutvalg.

Også Møre og Romsdal tviholder på sin kandidat. Else-May Botten er Aps talsperson i næringspolitiske spørsmål, og har hatt flere verv i LO før hun ble stortingsrepresentant. Hun er dermed også utpekt som den foretrukne kandidat også hos LO, etter det Dagsavisen forstår.

 

Tajik fortsatt med

Rogaland Arbeiderparti har ikke spilt inn andre navn enn Cecilie Bjelland, som de ønsker skal fortsette i sentralstyret. Det utelukkes likevel ikke at de kan støtte Hadia Tajiks kandidatur på et senere tidspunkt. Den 31 år gamle juristen fra Bjørheimsbygd i Rogaland har vært politisk rådgiver, statsråd og leder nå justiskomiteen på Stortinget. Tajik er høyt ansett, også utenfor partiet. Hun var den mest populære nestlederkandidaten i Ap i en meningsmåling InFact gjorde for VG i mars i fjor. En lignende undersøkelse som Dagbladet fikk utført blant lokalpolitikere i Arbeiderpartiet, ga tilsvarende resultat.

Store lokallag i Oslo, som Sagene og Oslo Arbeidersamfunn, er klare på at de vil fremme Hadia Tajik som nestlederkandidat. Fylkeslaget som helhet skal ha et møte om dette først til neste uke.

Leder av Aust-Agder Ap, Jon Rolf Næss, har også uttalt at han vil ha Tajik i toppledelsen, men har ikke behandlet dette i fylkeslaget ennå.

 

Mange kvinner

På Østlandet er det også flere kandidater til nestledervervet. Akershus Ap foreslår Anniken Huitfeldt, og Hedmark Annette Trettebergstuen til nestledervervet.

- Hun er god på alt fra feministiske til internasjonale spørsmål, men spesielt en ener på arbeidslivspolitikk, så jeg mener Arbeiderpartiet bør kjenne sin besøkelsestid, og støtte Trettebergstuen som nestleder, sier leder Bente Elin Lilleøkseth i Hedmark Ap.

De tre nordligste fylkene vil kreve at de får minst to inn i sentralstyret, og at også regionale og lokale politikere blir representert. De har for øvrig ikke spilt inn navn til partiledelsen.

Mer fra Dagsavisen